In het eerste halfjaar van 2009 registreerde het European ATM Security Team (EAST) 1.045 gevallen waarin dieven een pinpas ontvreemden bij het pinnen. Dat is een toename van 640 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er slechts 141 kaarten werden ontvreemd door wat de Britten 'trapping' noemen.

Daarmee merkt EAST, een non-profit organisatie bestaande uit financiële instituten en politie, een nieuwe trend op. In dezelfde periode is het aantal skimincidenten met 19 procent gedaald van 5.693 gevallen naar 4.629. Daardoor werd het bedrag dat verloren gaat aan skimmen teruggedrongen met dertig procent. In plaats van 222 miljoen euro verloor Europa 156 miljoen euro.

EMV-chip werkt

Daarmee staan de verliezen die geboekt worden door het stelen van pinpassen nog steeds in een schril contrast. Er werd 5,8 miljoen euro buitgemaakt, een stijging van 900 procent in vergelijking met 2008. Het is de eerste keer dat EAST een significante piek ziet in het aantal gevallen van 'trapping'.

Overigens kwam de European Network and Information Security Agency (ENISA) onlangs met een heel ander signaal. Die luidde juist de noodklok over de explosie van skimming in Europa.

De organisatie denkt dat die toename te wijten is aan de EMV-chip. Europese banken gebruiken nu passen die werken met een chip en een pin-nummer. Gebruikers voeren bij de betaling een pin-code in. De geldautomaten controleren ook of er een chip in de kaart is verwerkt. Zonder de chip gaat de automaat er vanuit dat het om een gekloonde kaart gaat. Criminelen zijn er, zo wordt geloofd, nog niet in geslaagd om een chip te hacken of klonen.

Pinnen in het buitenland

Dit systeem bemoeilijkt het skimmen van kaarten. Bij die methode wordt de magneetstrip op de kaart gelezen en de informatie die daarop staat wordt gekopieerd. Met camera's of een speciaal aangepast cijferplaatje wordt de pin bespioneerd. De gegevens van de magneetstrip worden gekopieerd naar een lege kaart. De crimineel moet dan wel op zoek naar een geldautomaat die niet controleert of de chip erin zit.

Meestal werden de kaarten gebruikt in Europese landen die het systeem nog niet hebben ingevoerd. Maar de dekking van EMV-automaten in de Single European Payments Area (SEPA) is inmiddels gegroeid tot 92 procent. Dit werkt skimmers tegen, die teugvallen op oudere, minder effectieve methodes zoals het inslikken van kaarten.

Frauderen in de VS

De skimfraudeurs wijken nu vaker uit naar de VS om gekloonde kaarten te gebruiken. Daar wordt wel nog met magneetstripidentificatie gewerkt en vaak is een pin-code ook niet nodig, maar volstaat een handtekening. Volgens EAST zijn er geen plannen in de Verenigde Staten om het EMV-systeem in te voeren.

Sommige dieven blijken het nu makkelijker te vinden om toch lokaal te blijven opereren. Met de originele kaart in handen hoeven ze zich niet meer druk te maken over de chip. Sommige kaarten worden ingeslikt door de geldautomaat en daarna verwijderd met een pincet. Een andere methode wordt de 'Libanese loop' genoemd. Dan wordt er een apparaat op de machine gemonteerd dat tape, een sterke draad of een kabeltje gebruikt om de kaarten af te vangen als hij in de automaat gaat. De pin-code wordt wordt gestolen met een camera of door iemand die meekijkt. De kaarten worden later opgehaald.

De crimineel kan met de kaart elke dag het maximumbedrag opnemen, totdat de klant de bank waarschuwt dat zijn kaart is gestolen, of al het geld van de rekening is gehaald. Het afvangen van kaarten middels trapping is erg populair in een bepaald land. EAST weigerde bekend te maken om welk land het gaat.