Vanmorgen werd bekend dat passagiers vanaf 'bepaalde vliegvelden in landen met directe vluchten naar de VS' worden voortaan gecontroleerd op werkende smartphones. Nu blijkt dat ook Schiphol hieronder valt, zo bevestigt de luchthaven in een mededeling op zijn website. De maatregel geldt voor telefoons, tablets, camera's, e-readers, kleine spelcomputers en MP3-spelers. Van laptops was het al langer zo dat deze ter controle even ingeschakeld moesten worden.

Alleen voor handbagage

Schiphol meldt dat de maatregel alleen geldt voor de handbagage. "Als de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes gehaald kan worden, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in", schrijft de luchthaven. De extra controle vindt plaats aan de gate, voor het boarden en geldt alleen voor de ruim dertig dagelijkse rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten.

De extra controle wordt opgelegd vanuit de Verenigde Staten. Dat land scherpte eerder deze week de veiligheidsmaatregelen voor binnenkomende vluchten verder aan. Het wil voorkomen dat terroristen elektrische apparaten en ook schoenen gebruiken voor het smokkelen van bommen.

Volgens bronnen van Reuters zijn er binnen het ministerie zorgen dat strijders van Al-Qaeda uit Syrië en Jemen terugkeren en bommen mee aan boord nemen. Schiphol zegt alles in het werk te stellen om extra wachttijd te voorkomen.