De onthullingen van Edward Snowden in het NSA-schandaal, waarbij Google als één van de betrokken bedrijven wordt aangemerkt, kwamen zelfs voor Eric Schmidt afgelopen juni als verrassing. De bestuurder van het internetbedrijf had ingelicht kunnen worden over dit soort praktijken, maar is (op eigen verzoek) nooit ergens over geïnformeerd. Hij kwam pas in actie toen het kwaad al was geschied en de Amerikaanse overheid hem informeerde over het lekken van geheime documenten via NSA-contractant Snowden. Dat vertelt Schmidt nu in een interview met The Guardian.

"Geen enkele bestuurder bij Google heeft hiervan geweten", stelt Schmidt. De bestuursvoorzitter meent dat hij met de kennis van nu het destijds ook niet had willen weten, omdat Google er toen waarschijnlijk toch niets aan had kunnen doen. "Ik heb briefings van de Amerikaanse overheid hierover afgewezen omdat ik niet mijn bewegingsvrijheid wil laten inperken."

Schmidt kon tegenover het Britse medium niet zeggen hoeveel verzoeken tot inzage in gegevens Google van de NSA binnenkrijgt. Ook van deze verzoeken wil hij eigenlijk niets weten. "Als ik er wel vanaf kom te weten, moet ik rekening gaan houden met een heel pakket regels. Er is een team van advocaten dat de data wel onder ogen krijgt." Schmidt diende bij Google eerder als CEO, van 2001 tot 2011. In november vorig jaar veroordeelde hij al de methoden van de inlichtingendiensten, zij het niet geheel overtuigend.

Eric Schmidt onthult in het interview met The Guardian tevens zijn grootste persoonlijke uitdaging: een etentje afronden zonder daarbij op zijn telefoon of tablet te kijken.