Het kabelbedrijf Reliance Globalcom onderzocht hiervoor satellietbeelden waarop beide schepen te zien waren op het moment dat de kabelbreuken plaatsvonden, meldt Ars Technica.

Schadevergoeding

De satellietbeelden zijn waarschijnlijk vergeleken met de bewijzen die bij de reparatie van de gebroken kabels zijn aangetroffen. De verdachte schepen, de Iraakse MV Hounslow en de Koreaanse MT Ann, zijn in beslag genomen in Dubai. Laatstgenoemd schip is alweer vrijgelaten, nadat de Koreaanse eigenaren 60.000 dollar aan schadevergoeding hadden neergeteld, zo schrijft The Register naar aanleiding van berichten in de plaatselijke pers.

Noorderzon

Het andere schip, van Irakese eigenaren, is in grotere problemen: twee aanwezige bemanningsleden moeten mogelijkerwijs voor de rechter verschijnen, terwijl de kapitein met de noorderzon is vertrokken. Het anker van de Hounslow zou zijn achtergelaten toen het verstrikt was geraakt in een kabel. Hierbij ging het vermoedelijk om de Falcon-kabel tussen Dubai en Oman.

De verschillende kabelbreuken verstoorden in februari het internet in Egypte, India en het Midden-Oosten. Het duurde enkele weken voordat de kabels weer gerepareerd waren.