De politie zegt dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat er meer arrestaties zullen volgen. Alleen al in Groot-Brittannië zijn in de afgelopen maanden duizenden computers besmet met de trojan ZeuS.

Het virus infecteert Windows en probeert vervolgens via keylogging bankgegevens of logins voor webwinkels te stelen. De toolkit ZeuS is gewoon te koop, en daarom spoken er op internet veel trojans rond die met die toolkit gemaakt zijn.

Het is daardoor niet waarschijnlijk dat de opgepakte bende alleen verantwoordelijk is voor de wereldwijde verspreiding van ZeuS. Wel is de bende volgens de Britse politie al meer dan twee jaar actief. Zij plunderden bankrekeningen bij onder meer de Britse banken HSBC en Royal Bank of Scotland, zo melden bronnen aan de Wall Street Journal.

Geen Britten

De politie pakte in Londen vijftien mannen en vier vrouwen op in de leeftijd van 23 tot 47 jaar. Het zijn volgens een politiewoordvoerder geen Britten, maar er zijn geen verdere gegevens over nationaliteiten bekend.

Volgens bronnen, door de Wall Street Journal aangehaald, hebben de Britse banken samengewerkt in het in kaart brengen van verdachte transacties. Enkele banken hebben toegezegd klanten schadeloos te stellen.

Het Trojaanse paard ZeuS waart al enige tijd rond op het internet en heeft honderdduizenden computers wereldwijd getroffen.