SecLookOn wisselt geen geheimen zoals wachtwoorden of pincodes uit tussen computer en gebruiker. “Bij SecLookOn voert de gebruiker de code niet direct in, maar moet hij eerst aantonen de code te kennen”, aldus Helmut Schluderbacher die het systeem heeft ontwikkeld. “Dit wordt aangetoond met behulp van een combinatie van kleuren en beelden.”

Bij iedere inlogpoging verschijnen weer andere combinaties van kleuren en beelden, waardoor een nieuwe getallenreeks ontstaat. De gebruiker bespioneren heeft daardoor geen zin, zo beweert Schluderbacher. Sterker nog: volgens de ontwikkelaar is het systeem zelfs voor oplettende toeschouwers niet te begrijpen. Laten we toch een poging wagen.

Bij SecLookOn moet de gebruiker onthouden welke kleur hij met een bepaald beeld of een bepaalde verzameling beelden associeert, zoals de kleur blauw bij een plaatje van een strand. De volgende stap is het selecteren van een kleur bij een plaatje dat op het scherm verschijnt. Ook de optie ‘geen plaatje’ krijgt een kleur. Deze combinatie van kleuren en plaatjes vormt de sleutel. Bij het daadwerkelijke inloggen verschijnen links in beeld plaatjes en rechts in beeld een verzameling gekleurde vakjes. In de gekleurde vakjes zijn ook getallen opgenomen. Verschijnt een plaatje, dan moet de gebruiker het getal intoetsen dat hoort bij de geassocieerde kleur. Dit moet worden herhaald voor een tweede afbeelding.

SecLookOn heeft volgens Schluderbacher een aantal voordelen. Zo maken phishing e-mails in dit systeem geen kans. Merlinnovation heeft de mogelijkheid om SecLookOn online te testen uit angst voor Denial of Service-aanvallen voorlopig offline gehaald, zo meldt de website van het bedrijf.

Eind oktober presenteerde de Newcastle University een methode om met tekeningen in te loggen. De Draw a Secret-technologie laat gebruikers een tekening maken die vervolgens wordt gecodeerd als een verzameling cellen. DAS is in eerste instantie bedoeld voor mobiele apparatuur zoals BlackBerry's, iPhones en smartphones, maar is volgens de ontwikkelaars ook geschikt voor andere soorten apparatuur.

Bron: Techworld