Microsoft Security Essentials 4.0 en 4.1 zijn beide door het ijs gezakt voor de gerenommeerde securitytest van het Duitse AV-test.org. Slechts 64 procent van de 0-days lekken worden gedetecteerd door de gratis virustool, wanneer deze draait op Windows 7. Ter vergelijking: het gemiddelde in de industrie ligt op 89 procent. Het programma raakt zijn certificatie - voor het eerst na ruim 2 jaar en 11 tests - weer kwijt.

Test kijkt overal naar

De periodieke test beoordeelt de producten in drie categorieën. Bescherming, reparatie en bruikbaarheid. Bescherming slaat bij de AV-test op het voorkomen van een aanval door een collectie van malware, waaronder wijdverspreide malware, recente ontdekkingen en 0-days aanvallen. Reparatie speekt voor zich en bruikbaarheid kijkt naar systeemprestaties en valse meldingen.

In alle categorieën kunnen 6 punten verdiend worden. Wanneer 11 van de 18 punten worden gehaald, ontvangt een anti-virustool de certificatie. Security Essentials kent wat dit betreft een roerig verleden. Bij de introductie in 2009 slaagde Microsofts antimalwareprogramma nog met vlag en wimpel. Een jaar later ging het voor het eerst mis. Daarna ging het ruim 2 jaar test na test goed.

Tools die wel goed scoren

AV-test mat de antimalwarepogramma's ditmaal in de maanden september en oktober. Over die periode bleek dat nog meer tools slechter scoorden dat de periode daarvoor. Naast Microsoft haalden ook het populaire AVG Anti-Virus Free Edition en VIPRE Internet Security 3 punten minder. Over het geheel genomen scoorden 16 van de 23 producten slechter.

Er zijn ook genoeg beschikbare tools die wel goed scoren. Zo pakte koploper Bitdefender Internet Security uiteindelijk 17 punten, F-Secure 15.5 en zowel Kaspersky's als Nortons tools 15 punten. De laatste drie zakten wel iets terug vergeleken met eerdere tests.