GFI demonstreerde de nieuwe versie gisteren tijdens de beurs Infosecurity.nl in Utrecht. LANguard N.S.S. is met name bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Het product brengt alle netwerkcomponenten in kaart, laat zien waar de kwetsbaarheden zitten en biedt een geautomatiseerd proces voor het uitrollen van patches en het verhelpen van problemen. Op het gebied van de 'remediation' beperkt N.S.S. zich wel tot de Windows-componenten.

“Het product is erg complementair aan WSUS, de Windows Server Update Services”, aldus Damien Carlton, Senior Technical Engineer bij GFI. “Een heleboel kleine bedrijven rollen echter geen WSUS uit.”

Nieuwe interface

De meest opvallende verandering in versie 9.0 is de gebruikersinterface die volgens Carlton totaal op de schop is gegaan. “Voor beheerders binnen MKB-bedrijven is LANguard N.S.S. slechts een van de vele tools die ze gebruiken. We hebben het gebruik daarom een stuk eenvoudiger gemaakt.” Zo zijn de onderdelen Scan, Analyze en Remediate nu aparte onderdelen geworden met ieder een eigen tabje. De 'Remediator' is bovendien een stuk beter geworden, zo belooft Carlton.

Met versie 9.0 van LANguard N.S.S. is het nu ook mogelijk om alle applicaties op het netwerk in kaart te brengen. Daarbij kunnen policies worden ingesteld voor het geautomatiseerd verwijderen van ongeautoriseerde applicaties. “Daarbij is het uiteraard mogelijk om de beheerder en de gebruiker te waarschuwen voordat een applicatie wordt verwijderd”, aldus Carlton.

Een andere nieuwe functies in versie 9.0 is de intelligente discovery van virtuele machines die zijn gecreëerd met VMware of VirtualPC. “Hyper-V wordt daar ook nog aan toegevoegd.” Remote Desktop Connection tot slot moet de pc's op afstand volledig onder controle brengen van LANguard N.S.S.

Bron: Techworld