Negentien procent van Amerikaanse huishoudens is volgens de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer geworden van datadiefstal, computervredebreuk, identiteitsdiefstal of andere malafide activiteit die het enthousiasme voor het web doen afnemen.

Mensen maken zich het meest zorgen over identiteitsfraude. De NTIA merkt dat slachtoffers van malafide activiteiten een stuk terughoudender zijn online dan de mensen die met comfortabele onwetendheid online gaan. Het vertrouwen in online bankieren is afgenomen en ook met het posten van persoonlijke berichten op social media zijn mensen na een security-incident een stuk voorzichtiger geworden.

Bron: National Telecommunications and Information Administration Volgens het overheidsinstituut leidt het gebrek aan vertrouwen bij het publiek over online bronnen tot economische schade. De NTIA waarschuwt dat er beter moet worden gekeken naar mogelijke oplossingen om dat vertrouwen terug te winnen. Het instituut noemt bijvoorbeeld breed gebruik van sterke encryptie en andere beveiligingsmaatregelen.