Dit weekend stemde het Huis van Afgevaardigden (enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) al in met het wetsvoorstel. Omdat de Senaat het voorstel op enkele technische punten heeft gewijzigd, moet de wet nu weer terug naar het Huis van Afgevaardigden.

Het Huis zal naar verwachting op 2 december over het voorstel stemmen, waarna president George W. Bush de wet kan ondertekenen. De rest van de procedure lijkt een formaliteit: zaterdag stemde het Huis bijna unaniem (392 tegen 5 stemmen) in met de wet, de 'Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act' (CAN-SPAM).

Critici menen dat CAN-SPAM niet ver genoeg gaat en spammen de facto legaliseert. De wet werkt namelijk volgens het opt-out principe. Bedrijven mogen mensen net zolang ongevraagde commerciële e-mail sturen, totdat de ontvangers aangeven dat ze daarvan niet gediend zijn.

"CAN-SPAM zegt in feite dat de 23 miljoen Amerikaanse bedrijven alle Amerikaanse e-mailadressen mogen spammen, zolang ze maar een opt-out mogelijkheid bieden. Iedereen met een beetje verstand begrijpt natuurlijk dat het uitschrijven uit de lijsten van spammers op die manier een dagtaak wordt voor de meeste Amerikaanse e-mailgebruikers", aldus de anti-spamorganisatie Spamhaus.

Gevangenisstraf

Daar staat tegenover dat bepaalde trucs die veel spammers gebruiken, aan banden worden gelegd. Zo moeten e-mailberichten een geldig Amerikaans postadres en een afmeldlink bevatten. Ook is het vervalsen van 'headers' niet langer toegestaan.

Er komen zware straffen te staan op het overtreden van deze regels. De maximumgevangenisstraf op het overtreden van de wet bedraagt vijf jaar, terwijl boetes kunnen oplopen tot zes miljoen dollar.

Steve Linford, de drijvende kracht achter Spamhaus, geeft in een nieuwsgroepbericht dan ook toe dat er ook goede kanten aan de nieuwe wet zitten. "Tot nu toe hebben opsporingsdiensten spammers alleen kunnen aanpakken op oplichting en fraude. Dankzij deze wet kunnen ze de spammers vanaf januari ook pakken wegens het versturen van spam."

Daarnaast wijst Linford erop dat nu nog 80 procent van alle spam wordt verstuurd via open proxies en gekaapte computers. Door deze wet zou daar wel eens verandering in kunnen komen, zo denkt de spambestrijder. "Ik denk dat in 2004 de meeste spam van vaste bronnen afkomstig zal zijn." Dat maakt het makkelijker om de spam met zwarte lijsten te blokkeren.