De Amerikaanse Senaat is de smoesjes van de NSA meer dan zat en klaagt tijdens een hoorzitting (video begint op minuut 16) over het gebrek aan concrete informatie over de afluisterpraktijken. Er is volgens een Senataatscommisse geen plek voor een programma dat zijn effectiviteit niet kan aantonen.

Senaat wil hard bewijs

De Senaatscommissie die gaat over de wetgeving in de VS reageert fel op de verdediging van de NSA dat het tappen noodzakelijk is om burgers te beschermen tegen terrorisme. Commissievoorzitter Patrick Leahy heeft documenten ontvangen die de noodzaak van de spionage hard moeten maken, maar de voorzitter is niet overtuigd.

De documentatie wijst niet uit dat “verschillende terroristische samenzweringen zijn voorkomen – laat staan 54, zoals sommigen hebben beweerd.” Leahy verwijst daarmee naar de opmerking van afgevaardigde Mike Rogers die vorige week voorafgaand aan de stemming over het inperken van de Patriot Act beweerde dat 54 aanslagen zijn voorkomen. NSA-generaal Keith Alexander schermt ook regelmatig met dit cijfer.

Dataverzoeken openbaar

Alexander was niet bij de hoorzitting aanwezig, omdat hij op Black Hat aan het spreken was. Leahy heeft de topgeheime documenten doorgenomen, maar ziet geen bewijs voor de effectiviteit van het tapprogramma (zie minuut 40 van de video). De geheime rechtbank FISC belooft Leahy buiten de publieke hoorzitting concreter te informeren.

Maar de Senaat lijkt de cirkelredenering van de inlichtingendiensten - dat geheime informatie niet openbaar mag worden omdat het geheim is - niet langer te pikken. “Als dit programma niet effectief is, moet er een einde aan komen”, waarschuwt Leahy. De Senaatscommissie die toeziet op de inlichtingendienst belooft ondertussen de programma’s onder de loep te zullen nemen om veranderingen door te voeren.

Meer documenten vrijgegeven

Die voorgenomen veranderingen gaan vooral over transparantie. Senator Dianne Feinstein van de inlichtingencommissie belooft dat bedrijven in de toekomst mogen melden hoe vaak ze een dataverzoek hebben gekregen van een inlichtingendienst. Bedrijven als Google en Microsoft hebben hierom gevraagd, maar pas nadat de afluisterpraktijken aan het licht kwamen.

Ook Obama probeert de aanhoudende onrust in zijn land over de NSA te beperken door transparanter te zijn over de tapprogramma’s. In gisteren vrijgegeven documenten staat dat de NSA telefoongesprekken niet inhoudelijk afluistert. Alle overige gespreksverkeersinformatie wordt opgeslagen voor later gebruik.

Ook is een gerechtelijk bevel van de FISC vrijgegeven. Dit betreft een bevel aan een telco om gegevens dagelijks over te dragen. Hij heeft aan de inlichtingendiensten gevraagd of er nog meer documenten openbaar gemaakt kunnen worden.

Naast de officiële bewering dat er zeker 54 terroristische aanslagen zijn voorkomen dankzij NSA-surveillance, is er de via klokkenluider Edward Snowden uitgelekte success story van zeker 300 gevangen terroristen dankzij NSA's internettappen en zoektool XKeyScore: