De nieuwe cyberwet is in de Amerikaanse Senaat geblokkeerd en daarmee wordt hij waarschijnlijk pas na het zomerreces verder in benadeling genomen. Het wetsvoorstel is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat de senaat het niet eens kon worden over de behandeling ervan.

Republikeinse senatoren namen zoveel spreektijd dat er geen stemronde gehouden kon worden en de behandeling wordt uitgesteld. Een motie om een einde te maken aan de kletsronde van de tegenstanders werd afgewezen.

Meer dan 200 amendementen

Tegenstanders van de Cyber Security Act (CSA) hebben aan het wetsvoorstel meer dan 200 amendementen geprikt. In de VS hoeft een amendement niets met de oorspronkelijke wet te maken hebben en zo zijn er een anti-abortusmaatregel en een aanpassing aan de wapenwet aangehangen. De Senaat moet vervolgens stemmen over elk van deze amendementen.

Republikeinse senatoren ondernamen verder een filibuster, waarbij ze zoveel spreektijd claimen dat er geen tijd meer is om te stemmen. Om dit te omzeilen, schoten voorstanders van de wet eerder de maatregel cloture in om de senaat te dwingen tot stemming over te gaan. Tweederde van de senaat moet voor de maatregel stemmen om de filibuster te beëindigen.

Wet vertraagd

52 van de 100 senatoren stemden om een einde te brengen aan het geratel van de senatoren en dat was niet voldoende om de filibuster te beëindigen. Zo kwam het niet tot een stemronde en loopt de wet vertraging op.

De wet is daarmee niet dood, maar heeft een enorme vertraging opgelopen."Als het Congres deze zaak weer oppikt, moeten de nieuwe privacyamendementen in het voorfront van de behandeling van de wet blijven", zegt jurist Michelle Richardson van burgervrijhedenorganisatie ACLU tegen Court House News.

Obama teleurgesteld

De Cybersecurity Act is een aangepaste versie van de omstreden CISPA waarin deze keer privacyzorgen moeten zijn weggenomen. President Obama, die dreigde met een veto als CISPA bij hem belandde, is voorstander van de nieuwe wet.

Hij is dan ook zeer teleurgesteld dat de wet nu geblokkeerd is. Een perswoordvoerder van het Witte Huis laat weten in een verklaring dat de vertraging een diepe teleurstelling is. "Obstructie-politiek van belangengroepen die geen verantwoordelijkheid willen dragen, heeft een wet tegengehouden die potentieel catastrofale cyberaanvallen kan voorkomen", aldus de verklaring van het Witte Huis.