Servers van de luchthaven van het Belgische Charleroi zijn besmet geweest met malware en er is data gestolen, schrijft de Vlaamse krant De Standaard. In mei en juni kwam de malwarebesmetting aan het licht: servers van het vliegveld waren onderdeel van een botnet geworden.

Bij de digitale inbraak zouden ook gegevens zijn gestolen, maar het is niet duidelijk of het ook om persoonsgegevens van reizigers gaat. De besmetting werd gevonden door een beveiligingsbedrijf die op een honeypot verdacht verkeer vanaf de servers van de luchthaven voorbij zag komen. Daarna zou het Belgische federaal parket een onderzoek zijn gestart en zou de malware zijn verwijderd, hoewel de luchthaven zelf via een woordvoerder de malwarebesmetting blijft ontkennen.

België doelwit cyberspionage

Recent vonden er al meerdere grote hacks plaats bij belangrijke Belgische bedrijven en overheden. Zo werd telecombedrijf Belgacom gehackt door de Britse geheime dienst, waarbij ook internationale organisaties in Brussel anderhalf jaar door GCHQ werden afgetapt. Onder meer de Europese Commissie en de NAVO waren het doelwit.

Ook de Belgische ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken zijn gehackt. Dat gebeurde vermoedelijk door Russische staatshackers, die geheime dossiers over Oekraïne en de NAVO buitmaakten. De regering Di Rupo beloofde na de Belgacom-hack geld vrij te maken voor een federaal centrum voor cybersecurity.