De opsporing van cybercriminaliteit moet meer toegesneden worden op de behoeften van de opsporingsdiensten, vindt Opstelten. De minister had al eerder aangekondigd met nieuwe bevoegdheden te komen, maar stelt nu in een brief naar aanleiding van de virusbesmettingen bij gemeenten, ministeries en andere instellingen door Dorifel en het Citadelbotnet snel met die voorstellen te komen.

Opstelten maakt op vragen van SP-tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen tevens bekend wat er aan virusbesmettingen is aangetroffen op computers van de Rijksoverheid. Het zwaarst getroffen is het ministerie van Verhagen, Economische Zaken. Dat trof 10 pc's aan met Dorifel en maar liefst twee servers. Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen waren 6 pc's besmet.

Systeem Kustwacht in quarantaine genomen

Het RIVM (2 pc's), het KNMI (3 pc's) en het studentennetwerk van de Nederlandse Defensie Academie (1 pc) kwamen er redelijk goed vanaf. Het systeem van de Kustwacht is in quarantaine genomen nadat het in contact is geweest met een internetmachine die het virus verspreidde, “maar van een besmetting is vooralsnog geen sprake."

Volgens Opstelten zijn die servers en pc's inmiddels geschoond. “De bedrijfscontinuïteit is niet in het geding geweest. Hoewel niet uit te sluiten, zijn er geen aanwijzingen dat het virus zich via de websites van de getroffen organisaties verder heeft verspreid en dat er persoonsgegevens van burgers zijn gelekt." Wel wijst de minister erop dat vanwege vakantie sommige machines binnenkort bij terugkomst van de werknemer weer worden opgestart en dat zich dan in de komende weken nieuwe besmettingen zich kunnen voordoen.