De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) biedt sinds juli 2011 de betaalde dienst .nl Control aan. Eigenaren van .nl-websites kunnen daarmee beschermd worden tegen ongewenste wijzigingen van domeinen, bijvoorbeeld door een domeinnaamhouder, een verhuizing of een opheffing van een domeinnaam. Kosten? Circa 30 euro per domein. Nieuw onderdeel van deze betaalde dienst is glue record-bescherming.

Met die nu aangekondigde toevoeging is het mogelijk een domeinnaam te beschermen tegen ongewenste wijzigingen van de glue records van de in-zone nameserver. Wat inhoudt dat het wijzigen van het IP-adres van een in-zone nameserver (ns1.sidn.nl voor de domeinnaam sidn.nl) voortaan niet meer geautomatiseerd wordt verwerkt. Dit moet een extra beveiligingslaag zijn tegen domeinkapingen.

Duizenden Nederlandse sites gekaapt

Afgelopen zomer werden duizenden websites slachtoffer van domeinkaping via een geldig account bij SIDN. Zo kon de wijziging voor DNS-servers bij de beheerder ongemerkt worden doorgevoerd. Ook werd de site van de Belgische domeinregistry DNS.BE gehackt. In Nederland biedt SIDN .nl-websites die deze DNS-kaping in de toekomst willen voorkomen nu extra bescherming met glue record.

Maar die extra bescherming is onderdeel van de betaalde dienst .nl Control. “Afnemers van .nl Control krijgen de keuze of zij met of zonder glue record-bescherming willen werken. De kosten voor de dienst liggen niet vast. De prijs wordt doorberekend aan de registrars die op hun beurt een eigen prijsbeleid hebben”, laat SIDN-woordvoerder Marnie van Duijnhoven weten aan Webwereld.

Drietraps controle

Zij die de extra DNS-bescherming wel willen, kunnen dat via een online-formulier aanvragen. Het wijzigen van een domeinnaamhouder wordt dan "handmatig beoordeeld". Zodra SIDN een wijziging ontvangt, nemen de medewerkers telefonisch contact op met de domeinnaamhouder en vragen zij akkoord voor de wijziging.

Dan kan zowel schriftelijk (per e-mail of fax) als telefonisch. Van Duijnhoven: “We bellen eerst met het nummer dat de houder heeft ingevuld op het inschrijvingsformulier en vervolgens sturen wij een schriftelijke akkoordverklaring naar de houder per e-mail. Zodra wij deze retour ontvangen, controleren wij de handtekening met het kopie ID dat wij in bezit hebben. Wanneer alles correct is, keuren wij de aanvraag goed.”

De betaalde dienst uit 2011 blijkt tot op heden echter nauwelijks afgenomen. Slechts 100 van de 5,3 miljoen domeinnaamhouders deden dit tot dusver, antwoordt SIDN op vragen van Webwereld.

.nl Control brochure