Het is niet de eerste keer dat blijkt dat een zogenaamde warrant canary niet werkt. Sterker nog, het geklooi van Silent Circle voedt slechts het wantrouwen van de privacyminnende klanten.

Een warrant canary is bedacht om gedwongen geheimhouding bij vorderingen onder bijvoorbeeld de Patriot Act te omzeilen. Middels de sluwe truc kan de buitenwereld toch worden verwittigd dat er iets aan de hand is, door simpelweg de melding weg te halen of niet te verversen.

Averechts

Maar in december vergat Silent Circle zijn kanarie te verversen, wat meteen tot heftige speculatie leidde dat er sprake was van geheime vorderingen. De kanarie kwam daarna toch weer online, maar de melding was extreem vaag: de kanarie zelf was meer een aankondiging dat er een melding zou komen dat het concern geen vordering had gehad dan een duidelijke bevestiging. Opnieuw argwaan, en terecht. Inmiddels is de melding wederom aangepast.

Het geflater toont aan dat kanaries op zijn best schijnzekerheid bieden, maar meestal de paranoia alleen maar voeden. Juist die potentiële klanten die je ermee hoopt gerust te stellen, weten wel beter. De twijfel blijft en de aluhoedjes gaan op.

Waarom dergelijke constructies niet werken? Lees: Dood aan de kanarie voor geheime vorderingen