Dat melden diverse anti-virusbedrijven. "Op 17 juli kregen we wereldwijd iets meer dan twintig meldingen binnen. Gisteren was dat voor het eerst opgelopen tot meer dan duizend", aldus André Post van het Symantec Antivirus Research Center ( SARC). Volgens Post is dat maar het topje van de ijsberg. "Slechts een deel van onze klanten maakt melding van een ontvangen virus. Bovendien hebben wij natuurlijk geen beeld van hoe vaak mensen worden getroffen die geen klant van ons zijn." Maandag bereikte het Sircam-virus zijn voorlopige piek. Maar Post verwacht dat het virus nog wel enkele weken actief zal blijven. "Het is te vergelijken met het Hybris-virus. Dat is ook een paar maanden doorgegaan. Wat Sircam betreft zullen we deze week wel het hoogtepunt zien."

Persoonlijke documenten

Het Sircam-virus, dat lijkt op het W32.Magistr-virus, stuurt zichzelf door naar mensen die het adressenbestand van het e-mailprogramma Outlook staan. Ook gaat het virus op zoek naar mailadressen in de cache van de webbrowser. Het virus pakt bovendien een willekeurig document uit de folder 'Mijn documenten' en stuurt dat als attachment mee. Vaak gaat het om persoonlijke of vertrouwelijke documenten. Ook de redactie van WebWereld ontvangt sinds eind vorige week bestanden van mensen die getroffen zijn door het Sircam-virus. Zo kregen we onder meer een speelschema voor een zaalvoetbalteam, een document met het medicijngebruik van iemand en een belastingaangifte.

Getroffen internetter

De inhoud van het mailtje luidt vervolgens: "I send you this file in order tot have your advice." Volgens Post schuilt hierin het succes. "Het is niet zo'n sterke tekst als bijvoorbeeld het I Love You virus, maar daardoor herkennen veel mensen het ook niet als virus. Dat verklaart ook waarom het virus zolang blijft doorsudderen." Een van de Nederlandse internetters die door het virus is getroffen, is Jacco Kooij. Hij heeft geen idee hoe hij aan het virus is gekomen. "Ik heb wel gezien dat er tientallen mailtjes bij mij weg zijn gegaan met persoonlijke documenten." Kooij bevestigt dat het virus niet alleen naar mensen uit het adressenbestand wordt gestuurd. "Ook naar volkomen vreemde e-mailadressen, die ik absoluut nergens eerder heb gezien, laat staan gebruikt, worden documenten verzonden." Hoogstwaarschijnlijk heeft het Sircam-virus deze adressen opgeduikeld uit de cache van het browserprogramma.

Bestanden wissen

Het virus verstuurt niet alleen persoonlijke documenten door naar anderen, maar kan ook alle bestanden van de harde schijf wissen. Op 16 oktober hebben mensen die met het virus zijn geïnfecteerd een kans van 1 op 20 dat het virus alle bestanden op de computer vernietigt. Dat gebeurt alleen als de datumsetting van de computer op dag/maand/jaar staat. Post: "In Europa moeten we daar dus extra voor opletten." Het virus nestelt zichzelf in de prullenbak, een deel van de harde schijf dat sommige anti-virusprogramma's niet controleren. Bij geïnfecteerde computers staat het virus ook in de systeem-directory onder de naam SCam32.exe.