Een hacker met de naam `MaTrIzz' heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag toegang weten te verschaffen tot de server van KPN's incassodienst SwitchPoint. Hierop heeft de hacker een eigen gemaakte indexpagina op de server gezet met de tekst `Kernel_Attack Ownz You BOX By: MaTrIzz'. Deze pagina staat op dezelfde server als waar klanten van KPN zich kunnen afmelden voor de omstreden incassodienst. KPN stelt met klem dat de database met klantgegevens niet door derden is geraadpleegd. "We hebben al het mogelijke gecontroleerd. We hebben ook verder van niemand meldingen gehad. Op onze server is niet ingebroken. Wat ons betreft is er dus niets gebeurd", zegt KPN-woordvoerster Maaike Scholten.

Kritiek

Het telecombedrijf is de afgelopen tijd negatief in het nieuws geweest door de introductie van zijn nieuwe betaaldienst SwitchPoint Incasso. Hierbij kunnen online bedragen tot drieduizend euro via de telefoonrekening worden betaald. Critici vrezen echter dat hier misbruik van kan worden gemaakt. KPN deed de kritiek eerder deze week tegenover WebWereld af als onzin en noemt het grote broertje van de bekende SwitchPoint-dienst `de meest veilige manier van betalen op internet' die er momenteel is.

Kamervragen

De introductie van SwitchPoint Incasso leidde vorige maand al tot commotie in de Tweede Kamer. De SP stelde minister Brinkhorst van Economische Zaken zelfs kamervragen en wilde weten of een expliciete opt-in regeling in dit geval niet beter zou zijn. Brinkhorst antwoordde begin deze week dat geen enkele dienst 100 procent kan worden beveiligd. De minister vindt - ironisch genoeg - dat internetters voldoende mogelijkheid hebben zich af te melden bij KPN.

© 2004 WebWereld Update, 15:45 uur: KPN laat weten dat onderzoek heeft uitgewezen dat de database met klantgegevens niet door derden is geraadpleegd.