Door Flash Proxy te integreren in hun website kunnen sitebeheerders bezoekers de mogelijkheid geven om hun verbinding te delen met het Tor-netwerk. Op die manier moet het aantal bruggen in het Tor-netwerk toenemen, zodat het netwerk nog minder goed is te filteren door overheden die internet proberen te censureren voor hun burgers.

De mensen achter het Tor Project kondigden de Flash Proxy vrijdag aan tijdens het Chaos Communication Congress in Hamburg, schrijft Nu.nl. Met Tor is het mogelijk om anoniem te surfen waarbij het verkeerd versleuteld over het internet gaat. Tor is in landen met internetcensuur door de overheid een manier om de staatscontrole te omzeilen.

Bridges

Maar de zogeheten bridges van Tor kunnen ook geblokkeerd worden door overheden. "Doel is om meer bridge ip-adressen te creëren, zodat de censors ze nooit allemaal kunnen blokkeren. De bestaande bridges worden beter bereikbaar dankzij een groter en alsmaar veranderende poel van adressen", schrijven de makers van Flash Proxy.

Via een iframe-code kunnen sitebeheerders een Flash Proxy-badge invoegen op hun pagina's. Daarin krijgen bezoekers de keuze om hun verbinding in te zetten. "Als je op 'ja' klikt, dient je browser als een censuuromzeilproxy zolang je een pagina met de Flash Proxy-badge bekijkt."

Aansprakelijk

Het Tor-netwerk wordt gebruikt door mensen die anoniem gegevens willen uitwisselen, zoals politieke dissidenten, journalisten, maar ook criminelen. Via een aantal knooppunten wordt de originele bron verhuld en opsporingsdiensten zijn alleen in staat het uitgangspunt te controleren. Maar het gebruik van dit soort niet te traceren versleuteld verkeer staat onder druk in Europa.

In Oostenrijk werd vorige maand een man vervolgd wegens het aanbieden van een exit-node van Tor, via welke kinderporno bleek te zijn verspreid. Een Duitse rechtbank stelde onlangs al dat de persoon die een exit-node van een ondergronds netwerk beheert, aansprakelijk is voor het versleutelde verkeer van anderen.