De twee gevallen werden tussen de 25 en 29 november opgemerkt omdat er toen geld is afgeschreven in het Canadese Toronto. "Dat zijn allemaal opnames uit geldautomaten geweest", zegt gedupeerde Marjolein, die liever niet met haar achternaam in de media verschijnt. Bij haar werd in totaal 1700 euro afgeschreven. "Het is nog een geluk dat ik niet rood kan staan."

Hetzelfde gebeurde bij een vriendin van haar, waarbij 1100 euro werd afgeschreven, ook in Toronto. "We hebben onze transacties naast elkaar gelegd en er zijn twee plekken waar het eventueel gebeurd kan zijn", aldus Marjolein. "Een is een lunchtentje en de ander is een Albert Heijn."

Albert Heijn

Het gaat volgens haar om de Albert Heijn aan de Nachtegaalstraat in Utrecht. er zou dan geskimd moeten zijn aan de kassa, en niet bij de geldautomaat in de supermarkt. Dat er geskimd is bij het lunchcafé lijkt haar onwaarschijnlijk, daarom wil ze de naam ook niet noemen. "Omdat het een heel kleine onderneming is". "Laten we het er even op houden dat het ook bij de Nachtegaalstraat is."

Beide dames hebben de gevallen aangegeven bij hun bank en gaan aangifte doen bij de politie. Een woordvoerder van de politie Utrecht kan niet direct verder ingaan op de zaak, omdat er bij hem "niets bekend" is. Hoeveel mensen uiteindelijk de dupe zijn geworden is niet bekend. "Ik verwacht dat er nog meer mensen tegenaan zullen lopen", aldus Marjolein.

Beveiliging

Albert Heijn kan niet direct commentaar geven op de zaak. Wel is bekend dat er eerder is geskimd bij filialen van de grootgrutter. In januari dit jaar gebeurde dit wekenlang in een supermarkt in Badhoevedorp. Toen werd er een enkele pinautomaat bij één kassa uitgerust met skimapparatuur. Naar aanleiding van dat geval ondernam Albert Heijn niet direct actie om herhaling te voorkomen. Een woordvoerster wijst erop dat "Albert Heijn voortdurend werkt aan het verbeteren van de beveiliging".

Op dit moment worden pinautomaten in supermarkten beveiligd met een zegel of ijzeren beugels. De beugels moeten voorkomen dat skimmers een mal over de automaat kunnen zetten. De zegel moet aantonen aan winkelend publiek en personeel dat de automaat in orde is.

Het was destijds ook onduidelijk hoe de automaat werd aangepast. Wel is bekend dat skimmers een lezer op pinautomaten in de supermarkt kunnen zetten om zo gegevens van de magneetstrip af te kunnen lezen. Dit in combinatie met bijvoorbeeld een accu en camera in het plafond recht boven de automaat om de pincode te kunnen lezen levert het de dieven genoeg informatie op om een pas te klonen.

EMV-chip

Vervolgens wordt er in het buitenland geld opgenomen van de rekeningen. Dit gebeurt in landen waar geen gebruik wordt gemaakt van de emv-chip, maar alleen wordt afgegaan op de magneetstrip in combinatie met de pincode. In veel Europese landen wordt die chip, die ook in Nederlandse passen is verwerkt, gebruikt. Daarom wordt uitgeweken naar de VS, Canada, Zuid-Amerika of andere landen die alleen met de magneetstrip om kunnen gaan. In het geval van Badhoevedorp werden rekeningen leeggehaald in Mexico. In de meeste gevallen zuiveren de banken de rekeningen van gedupeerden weer aan.

In totaal haalde die bende bestaande uit vooral Roemeense criminelen 1,5 miljoen euro binnen. De bende werd opgerold door de Nederlandse politie. De leider kreeg 5 jaar cel, zijn handlangers verdwenen 3,5 jaar achter de tralies.

Update 14.50 uur: Albert Heijn benadrukt dat er bij die vestiging niet is geskimd. "Bij ons is hier niets over bekend", licht een woordvoerster van Albert Heijn toe.

Update 15:32:

Ook woordvoerder Bob Goulooze van Currence laat Webwereld weten dat er volgens de beheerorganisatie voor het Nederlandse betalingsverkeer helemaal niet is geskimd bij Albert Heijn. "Wij hebben geen meldingen hiervan ontvangen", luidt zijn verklaring. Waar de pinpassen van de twee dames dan wel geskimmed zijn, kan hij niet zeggen. "In ieder geval niet bij Albert Heijn."

In onderstaande video laat de politie aan RTV Noord zien hoe skimmers in een supermarkt te werk kunnen gaan.