Dat zei Dr. Joel Brenner, directeur van de National Counterintelligence in de Verenigde Staten, tegen de Britse krant de Telegraph. Hij waarschuwde dat talloze betaalautomaten die beland zijn in supermarkten en winkelketens gemanipuleerd zijn.

De criminelen zouden ergens in de productiefase hun slag hebben geslagen voordat de automaten hun weg vonden naar de eindbestemmingen. De betaalautomaten houden zich meestal 'slapend', maar sturen om de zoveel tijd ineens een pakket geskimde pinpasdata door naar de fraudeurs die zitten te wachten in Lahore, Pakistan.

De criminelen plaatsten hiervoor drie elementen in de apparaten. De eerste kopieert de gegevens van de pinpassen, het andere slaat de gegevens versleuteld op en de derde werkt als een soort mobieltje en verstuurt de gegevens. maar dus slechts incidenteel, daardoor sijpelt de data langzaam richting de fraudeurs, maar op zo'n manier dat het minder opvalt.

Extra gewicht

Brenner was verbaasd over de technische mogelijkheden van de criminelen. 'Normaal gesproken zou alleen de geheime dienst van verschillende landen in staat zijn dit kunstje te flikken. Maar dit begint eng te worden.' 'De apparaten werden in de fabriek in China opengebroken, gesaboteerd, en weer perfect dichtgemaakt. Het was onmogelijk voor iemand die daar werkt om het verschil te zien tussen een gesaboteerde en een normale pinmachine.'

De pinautomaten vervolgden daarom gewoon hun exporttraject richting Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken, België en Nederland. Een onderzoek gestart door Mastercard toonde aan dat een gemanipuleerde pinautomaat toch te herkennen valt. Een veilige pinautomaat weegt gemiddeld 100 gram minder dan een automaat waarmee geknoeid is.