De skimapparatuur werd ontdekt bij onderhoudswerkzaamheden aan de apparaten. Hoe lang de automaten zijn geskimd kan een woorvoerster van de Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) Amsterdam niet zeggen. "Het is nu in handen van de politie." Hoe lang de automaten zijn geskimd is niet bekend.

Er is onderzocht of ook andere kaartjesautomaten zijn geskimd. Dat onderzoek is inmiddels afgerond, maar het is nog niet bekend wat daar de resultaten van zijn. Het is dus onduidelijk of de skim-actie bij deze twee automaten is gebleven of dat er meerdere automaten het doelwit zijn geweest.

Kaartjesautomaten

Skimmen is een manier om de gegevens van een pinpas en de bijbehorende pincode te kopiëren. Er wordt bijvoorbeeld een kaartlezer voor de kaartingang gemonteerd, en een kleine camera bij het cijferplaatje waar de pincode wordt ingevoerd. De vaak Oost-Europese bendes maken met deze informatie nieuwe pinpassen waarmee rekeningen vanuit het buitenland worden geplunderd.

Skimmers hebben het al vaker gemunt op kaartjesautomaten. Vooral de NS-apparaten waren favoriet. Na meerdere bestrijdingsmethoden te hebben geprobeerd hoopt de NS het probleem voorlopig te hebben opgelost met een nieuwe pasinvoer.

Studenten

Studenten kunnen na veel tegenslagen met het opladen van de nieuwe ov-chipkaart op dit moment profiteren van een technisch probleem. Het is in sommige gevallen mogelijk om de hele week gratis te reizen met een studenten ov-chipkaart, omdat er zowel een week als weekendproduct op de kaart is geladen. Dit komt doordat studenten twee keer per jaar kunnen wisselen van type abonnement. Bij het wisselen blijft het oude product werken.

Om hoeveel studenten het gaat kan een woordvoerder van de gezamenlijke vervoersbedrijven niet zeggen. "Dat onderzoeken we nog." Wel benadrukt hij dat op 16 maart dit feest voorbij is. Dan moeten alle studenten hun kaart hebben geactiveerd, en vervallen de dubbele producten automatisch.