De totale schade bedraagt 143 miljoen euro. Dat is 7 procent minder dan de 154 miljoen euro van een jaar geleden, zo meldt het European ATM Security Team (EAST). Het aantal skimpogingen steeg met 3 procent ten opzichte van het laatste half jaar van 2009 maar ten opzichte van het eerste half jaar steeg het aantal gevallen met 24 procent.

EAST is in 2004 opgericht door de nationale betaalorganisaties in Europa. Het aantal skimgevallen dit jaar is een record. Dat houdt niet in dat de banken meer geld verliezen. Integendeel zelfs. De schade wordt juist ingeperkt. Volgens Lachlan Gunn van EAST komt dat door het toenemende gebruik van chips in plaats van magneetstrips op bankpassen. Die trend zette al eerder in.

Magneetstrips

De meeste kaarten zijn naast de chips nog voorzien van magneetstrips. De informatie die daarop staat wordt door skimmers uitgelezen en op kloonkaarten geplaatst. Omdat die namaakkaarten de microchip missen, weigeren veel geldmachines die. Volgens EAST is bijna 95 procent van alle geldmachines in Europa al geschikt voor voor kaarten die zijn uitgerust met een EMV-chip (Europay, MasterCard, Visa).

Skimmers kunnen wel geld via automaten van bankrekeningen halen buiten de 31 landen die deelnemen in de SEPA (Single European Payments Area). Daarnaast hebben sommige banken in Europa machines die terugvallen op de magneetstrip indien de chip om een of andere reden faalt.

Minder schade in Nederland

De Nederlandse Vereniging van Banken meldde gisteren dat het aantal gevallen van skimming in Nederland inderdaad afneemt. Het schadebedrag over heel 2009 was nog 36 miljoen euro, terwijl dat in de eerste helft van dit jaar ‘beperkt’ is gebleven tot 11,8 miljoen euro. In Nederland neemt het aantal phishinggevallen wel toe. Criminelen proberen dan via e-mails of valse bankwebsites de bankgegevens te ontfutselen van internetbankierende burgers.

De aanwezigheid van zoveel geldmachines die chips vereisen, is voor veel skimbendes aanleiding om de geskimde gegevens te exporten naar buiten Europa. Volgens de gegevens van EAST is het aantal gevallen dat skimmers fraude plegen in hetzelfde land als waar de originele pas vandaan komt, met 44 procent gedaald.

Amerika onveilig

Buiten Europa is het totaal aan schade juist gestegen met 7 procent. Volgens Gunn geeft dat aan dat criminelen blijven zoeken naar manieren om nagemaakte bankpassen in niet EMV-landen te gebruiken. Veel van de schadegevallen komen uit Zuid- en Noord-Amerika, Rusland, het Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika en enkele Aziatische landen.

Nederland is een van de Europese landen die in de strijd tegen skimmers de magneetstrip wil laten verdwijnen door nieuwe bankpassen alleen uit te rusten met een chip. In 2012 moet de magneetstrip verdwenen zijn uit het Nederlandse betaalverkeer.