De nieuwe variant is eerder deze week voor het eerst gesignaleerd, zegt Chris Boyd, onderzoeker bij Facetime Communications.

"Skype wordt gebruikt als springplank naar andere netwerken. Na besmetting wordt gezocht naar andere im-clients, waarna wordt geprobeerd het geïnfecteerde bericht te verzenden."

Voordat de pc kan worden geïnfecteerd, dient een gebruiker overigens wel op een link uit het chatbericht te klikken en akkoord te gaan met het downloaden en openen van een uitvoerbaar bestand.

Hoewel im-wormen in het verleden vaker van netwerk naar netwerk zijn gesprongen, is dit de eerste keer dat Boyd een worm ziet die van Skype naar een ander netwerk hopt.

"Het is een vreemd systeem om te maken, aangezien de maker al een voet tussen de deur heeft in het Skype-netwerk", stelt Boyd. "Je zou verwachten dat alle focus op het misbruik van Skype ligt."

Hoewel Stration niet wijdverspreid is, hebben diverse beveiligingsfabrikanten moeite de malware te bestrijden. In het afgelopen jaar zijn al honderden varianten van de worm verschenen. Bron: Techworld