"Als samenleving zijn we te voorzichtig. Als je de wereld veiliger wilt maken, moet je daar een prijs voor betalen.” Dat zegt de Rotterdamse politiekorpschef Frank Paauw. Hij krijgt bijval van de Haagse VVD-ex-wethouder Frits Huffnagel. Diens partijgenote Jeanine Hennis-Plaschaert is mordicus tegen.

De politiechef deed zijn uitspraken in de partijkrant van Leefbaar Rotterdam. Het Algemeen Dagblad nam de uitspraken die Paauw deed in dat interview over in de editie van vanmorgen. Volgens de krant wil Paauw zijn uitspraken niet nader toelichten.

"Uitspraken zijn heel dom"

Het AD heeft wel commentaar gevraagd aan rechtspsycholoog Peter van Koppen, die de oproep van Paauw “heel dom” vindt. Volgens hem neemt de kans op fouten bij zo’n forse uitbreiding van een centrale dna-database alleen maar toe en voegt het niets toe aan de opsporing, omdat er gotendeels dna wordt opgeslagen van onschuldige burgers.

Volgens het AD beschikt het Nederlands Forensisch Instituut inmiddels al over de dna-gegevens van 11.000 personen. Dat dna is verkregen van veroordeelde criminelen die tot meer dan 4 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld.

Huffnagel ziet geen privacyprobleem

Naar aanleiding van de berichtgeving in het AD heeft vaste commentator Frits Huffnagel bij Wakker Nederland vanmorgen positief gereageerd op het proefballonnetje van Paauw. Huffnagel is namens de VVD raadslid in Den Haag. Hij zei in het programma Ochtendspits dat er zo veel over burgers bekend is, bijvoorbeeld via bonus- of airmileskaarten, dat de opslag van dna van alle burgers weinig meer extra privacy zou schenden. “Er is toch al zoveel van je bekend. Ik vrees niet zoveel van dat soort maatregelen.”

Volgens Huffnagel zouden misdrijven veel sneller kunnen worden opgelost als politie en justitie konden beschikken over een dna-databank met de gegevens van alle Nederlanders. “Ik vind voor het voorstel van Paauw wel wat te zeggen.”

Jeanine Hennis-Plaschaert, namens de VVD lid van de Tweede Kamer, reageerde via twitter geïrriteerd. “Afstaan DNA alle Nederlanders...wat een tunnelvisie!!”

UPDATE 14.31: Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft inmiddels afstand genomen van het idee van de korpschef. De GroenLinks-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Het College Bescherming Persoonsgegevens zegt dat het idee tegen alle internationale mensenrechtenverdragen ingaat.