Dat heeft vice-gouverneur Kim Guadagno dit weekend besloten. Zij wil daarmee voorkomen dat zowel mensen die hun eigen huis niet meer in kunnen als hulpverleners die nog volop aan het werk zijn geen stem uitbrengen. Orkaan Sandy heeft een spoor van vernieling achtergelaten rond de oostkust van Amerika en Canada en daarbij veel mensen hun huis uitgejaagd.

Eerst digitaal registreren

Net als militairen en Amerikaanse staatsburgers kunnen alle stemgerechtigde inwoners van New Jersey daarom per e-mail en fax stemmen. Daarvoor moeten zij zich eerst online registreren (PDF) via een daarvoor opgezette website. Vervolgens ontvangen ze een digitaal speciaal stembiljet waarmee nog tot dinsdag kan worden gestemd op Barack Obama of Mitt Romney.

Digitaal stemmen is niet nieuw maar zeker niet onomstreden. Tijdens Nederlandse verkiezingen geldt een verglijkbaar concept voor mensen in het buitenland. Daarbij ontvangt de stemmer na registratie een stemcode per post. In Amerika en dus nu ook in New Jersey gaat deze post onder autorisatie van US Postal Service. Onder het keurmerk 'Official Election Mail' is al eerder een platform opgezet voor alle stemgerelateerde mail naar officiële instanties.

Veiligheidsmaatregelen onbekend

De schoen wringt bij de veiligheid. Nergens op de website staat omschreven welke veiligheidsmaatregelingen New Jersey neemt om het e-mailverkeer te beschermen of controleren. Zeker gezien de potentieel grote groep kiezers die dit keer gebruik kan maken van de dienst, ligt voor de hand dat er moet worden gedacht aan het beveiligen van het e-mail en faxverkeer. Twee jaar geleden nog hackten studenten in de VS een online stemsysteem bij de verkiezingen voor de Senaat.

In Nederland was er eerder kritiek ook op de onafhankelijkheid van het stemmen. Critici richtten een protestwebsite op en wezen op het feit dat door het ontbreken van een stemhokje geen waarneming is of een kiezer heeft gestemd in vrijheid. Online stemmen kan volgens hen onder druk gebeuren van bijvoorbeeld familieleden en partners. Daarnaast zou een paper trail ontbreken, wat transparantie wegneemt.

Ernstige technische problemen

In ons land werd de discussie verplaatst naar digitaal tellen. Hoewel Nederlandse burgemeesters en gemeenten nog graag terug willen naar de stemcomputer, zien politici in dat er nog te veel risico's kleven aan die manier van stemmen. De verkiezingen in België toonden recent nog aan wat er allemaal mis kan gaan. Bij tenminste 170 bureaus was er sprake van ernstige technische problemen.