Eigenlijk wilde ik deze column typen op mijn Remmington-typemachine (zonder correctielint) met twee carbondoorslagen en deze dan via de post versturen naar Webwereld alwaar de stagiaire van dienst het over kon typen en online publiceren. Dat leek mij namelijk wel zo veilig. Ik las namelijk dit verhaal en kwam tot de conclusie dat ik, op mijn telefoon na, want dat is een Blackberry (een soort van Windows-telefoon maar dan met constant een draaiend klokje in je verder bevroren beeldscherm in plaats van een blauw scherm), precies hetzelfde heb als deze onfortuinlijke meneer die het slachtoffer werd van de lolz ener hackersgroepering. Ik bedoel: mijn iPad kan dus óók van op afstand worden gewist. Net als mijn Macbook Pro, iMac en Gmail. Godzijdank heb ik niet alles gekoppeld via de cloud en zijn mijn passwords ietsjes moeilijker dan mijn geboortedatum (18-03-1997) of mijn naam achterstevoren (Lul Naj) danwel mijn Rabopas-pincode (1233), maar toch. Ik heb ook zo'n [email protected] adres, denk ik, en ook een iTunes-Password. Wat kennelijk eenvoudig opvraagbaar is per telefoon. Door iedereen, zonder verdere beveiliging tegen misbruik.

Dus ik dacht: ik kap er mee, dat digitale leven. Leuk al die fijne clouddingetjes die zo kek sociaal deelbaar zijn, maar het is ook tegelijk fijn asociaal vernietigbaar door klootzakjes. Zo heb je gigabytes aan snoeiharde Japanse samuraiporno op je Mac, zo heb je helemaal niks meer.

Maar ja. Dan typ je dus een column op ene ouderwetsche matrijzentijpmasjien (wat heel leuk is want telkens als je aan het eind van de rol bent hoor je een *ping*. Kun je dat ook in Word installeren, dat je een * ping * hoort telkens aan het eind van de regel?) en dan wil je die dus verzenden maar dan moet dat via PostNL.

PostNL

Ik mag aannemen dat het noemen van de naam “PostNL" voor iedereen voldoende is om te weten wat ik bedoel? Juistem, dat dacht ik al.

Zitten we dus mooi mee. Digitaal leven: niet betrouwbaar. Analoog leven: ook niet meer betrouwbaar. Tsja. En nu?

Ik kan het hier natuurlijk aan de reaguurdertjes vragen maar dan krijg je weer 1432 anonieme kansloze gamerukkertjes die gaan lopen blaten dat Bertje Brussels een arrogante snob is met z'n Mac-shit en dat Windows of Linux echt geen problemen heeft met beveiligen in een of andere cloud, laat staan dat je een Windows-bak op afstand kunt deleten door een simpel telefoontje te plegen met Mac om te vragen of je even iemand anders zijn Mac op afstand mag deleten (“tuurlijk meneer, geen probleem!"). Sure. Klopt. Hebben die anonieme gamenerds zeker een punt. Ware het niet dat Windows en Linux-bakken ietsiepietsie gevoelig blijken voor virussen van het kaliber geheime overheidsbotnet-trojans.

Oepsiedoepsie

Zo heb je een gemeente die keurig functioneert, zo heb je een gemeente die net zo betrouwbaar is als de ICT-omgeving van het Amsterdamse stadsdeel Oost. Of eigenlijk de complete ICT-omgeving van heel Amsterdam.

Digitaal Mac-leven: niet betrouwbaar. Digitaal Windows-leven: niet betrouwbaar. Analoog leven: niet betrouwbaar.

Ja en nou? Buizenpost? Blikjes aan een touwtje? Postduiven? Rooksignalen? Hard schreeuwen? Lach er maar om, die virussoftware is op kosten van een overheid ontworpen om een maatschappij, zeg Iran, terug naar de steentijd te hacken. Dus het communiceren via postduiven kon binnenkort wel eens inderdaad het enige betrouwbare communicatiemiddel blijken. Mits er geen vogelgriep heerst natuurlijk.

Persoonlijk heb ik er namelijk niet zo'n heel groot vertrouwen in dat onze overheid deze problemen oplost en voortaan weet te voorkomen. Integendeel. Ik vrees dat we er op kunnen wachten dat de gegevens van OV-Chipkaart reizigers straks online staan (want die worden absoluut veilig bewaard door een semi-overheidsinstelling, dan weet je het wel), net als de gegevens van GGZ-patienten om over de gegevens van ING-klanten, een bedrijf dat net als PostNL enorm betrouwbaar is en nau-we-lijks online storingen heeft, nog maar te zwijgen.

Enfin, ben ik nu weer weg. Mocht u me zoeken: in zit verstopt in een analoog Trojaans paard. Als de storm is gaan liggen klim ik er stiekem uit en neem de macht over. Tegen niemand zeggen he? Moet een verrassing blijven...