Het neerhalen van Pricewert vorige week had zeker een impact op de hoeveelheid spam die werd verstuurd. De hoeveelheid spam ging flink omlaag, maar herstelde zich ook schrikbarend snel.

Uit cijfers van het e-mail beveiligingsbedrijf Marshal8e6 blijkt dat de hoeveelheden met 15 procent terugliepen. Cisco houdt het zelfs op 30 procent. Dat lijkt behoorlijk wat, maar de hoeveelheid spam bereikte in het weekend alweer het oude niveau.

Volgens experts zijn de spammers na McColo veel beter voorbereid op het neerhalen van een ISP. Ze hebben veel betere back-up systemen geïnstalleerd waarmee ze hun botnets kunnen blijven aansturen. Nadat McColo vorig jaar november offline was gehaald, daalden de hoeveelheid spam met zo’n 50 procent en het duurde maanden voordat het oude niveau weer werd bereikt. Daarvan hebben de spammers blijkbaar geleerd.

Pricewert werd vorige week door de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) offline gehaald, omdat de servers van de ISP een grote hoeveelheid illegale activiteiten zouden herbergen, zoals de distributie van virussen, phishing, spyware en kinderpornografie. Bovendien werd gedacht dat Pricewert een aantal servers hoste van waaruit computers werden gecontroleerd die geïnfecteerd zijn met de trojan Cutwail (ook wel Pushdo genoemd).

De FTC beweerde dat Pricewert deze activiteiten zou hebben ondersteund, maar Pricewert ontkent dat. Nu is in ieder geval gebleken dat er grote hoeveelheden spam vanaf de servers van Pricewert werd verstuurd. Volgens de ISP was dat alleen niet hun schuld, maar die van criminele klanten.

Bron: Techworld.nl