De netbeheerder kan het energieverbruik echter ook op afstand uitlezen, dit zorgt ervoor dat veel consumenten huiverig zijn voor privacyschending. Hoe zit het precies met de slimme meter en privacy?

Privacy en slimme meter

Met een slimme meter hoef je zelf je meterstanden niet meer door te geven, doordat de netbeheerder het energieverbruik op afstand uit kan lezen. Hier zijn wel strenge privacyregels aan verbonden. Zo mag de netbeheerder je energieverbruik slechts een keer in de twee maanden uitlezen, behalve als je expliciet toestemming geeft om de meterstanden vaker uit te laten lezen. Volgens Netbeheer Nederland is de slimme meter goed beveiligd, toch wordt hieraan door veel consumenten getwijfeld. De slimme meter wordt namelijk aangestuurd door software, en daarom is er een kans dat deze gehackt kan worden. Netbeheer Nederland geeft aan dat de slimme meters een unieke beveiligingscode hebben, waardoor het erg lastig is om de meters te hacken. Toch is het niet onmogelijk.

Slimme meter geweigerd voor privacybescherming

Uit de consumentenmonitor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat privacybescherming voor consumenten de belangrijkste reden is om de slimme meter te weigeren of uit te zetten. Er deden 2.466 consumenten mee aan de consumentenmonitor. Van de consumenten die al een slimme meter aangeboden hebben gekregen, heeft 89 procent deze geaccepteerd. Ongeveer 2 procent daarvan heeft de slimme meter uitgezet, zodat het energieverbruik niet op afstand uitgelezen kan worden door de netbeheerder. 9 procent van de consumenten koos ervoor de slimme meter te weigeren. De meest genoemde reden hiervoor is het beschermen van de privacy. Andere redenen die genoemd werden zijn de mogelijke nadelen bij het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet (18 procent) en het niet inzien van het nut van de slimme meter (12 procent).

Planning plaatsing slimme meter

Heb je nog geen slimme meter aangeboden gekregen? Als je aan de beurt bent voor plaatsing van de slimme meter, ontvang je een brief van de netbeheerder. Hierin staat wanneer er een installateur langskomt om de slimme meter te plaatsen. Als dit niet uitkomt, kun je de afspraak wijzigen door telefonisch contact op te nemen met de installateur. Het telefoonnummer dat je hiervoor kunt bellen, staat op de brief die je ontvangt. Wil je nu al weten wanneer jouw woning op de planning staat? Kijk dan even op de website van je netbeheerder, hier is vaak een planning te vinden.

Accepteren, weigeren of accepteren en uitzetten

Als je een slimme meter krijgt aangeboden, kun je drie dingen doen: de slimme meter accepteren, weigeren of accepteren maar uit laten zetten. Accepteer je de slimme meter, dan kan de netbeheerder de meterstanden elke twee maanden op afstand uitlezen. Je ontvangt dan een kosten- verbruiksoverzicht waarin je energieverbruik, de kosten hiervoor, een vergelijking met voorgaande jaren en een vergelijking met het gemiddelde verbruik in Nederland staan vermeld. Weiger je de slimme meter, dan houd je gewoon je oude meter. Houd er wel rekening mee dat er kosten in rekening gebracht kunnen worden als je je bedenkt en je toch een slimme meter wilt laten installeren. Je kunt de slimme meter ook accepteren, maar de communicatiemogelijkheden laten uitzetten. Je netbeheerder kan je energieverbruik dan niet automatisch uitlezen, dus je moet dan zelf je meterstanden doorgeven. Wel kun je een energiemonitor aanschaffen en koppelen aan je slimme meter, zodat je zelf wel inzicht hebt in je energieverbruik.

Energiebesparing met slimme meter

De slimme meters worden gratis aangeboden, omdat de overheid energiebesparing wil stimuleren. Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, moeten we namelijk wat zuiniger omgaan met energie. Hoe kun je met de slimme meter energie besparen? Doordat je met de slimme meter elke twee maanden via de netbeheerder inzicht krijgt in je energieverbruik, word je een stuk bewuster van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Daarnaast zijn er verschillende apps en energiemonitoren die je aan de slimme meter kunt koppelen, zodat je nog regelmatiger inzicht krijgt in je energieverbruik. Door inzicht in het energieverbruik wordt het gemakkelijker om hierop te besparen. En energiebesparing zorgt voor minder CO2-uistoot, wat goed is voor het klimaat. Wil je helemaal duurzaam bezig zijn? Sluit dan een groen energiecontract af. Via een vergelijkingssite kun je groene energie vergelijken. Zo vind je gemakkelijk het goedkoopste contract.