Skimmers hebben de afgelopen jaren stevig doorgewerkt aan nieuwe technologieën. Het European ATM Security Team (EAST) maakt melding van nieuwe, ultradunne opzetstukjes die lastig zijn te detecteren, zo schrijft securitydeskundige Brian Krebs. Hij legt uit dat deze modules netjes op skimbestendige kaartinvoerpoorten passen.

Ook ziet EAST dat er een opvallende stijging is in aanvallen op geldautomaten waarbij gas of ander explosief materiaal wordt gebruikt (doc). EAST meldt dat deze methode in populariteit toeneemt en doet verder onderzoek. In oktober publiceert de organisatie een uitgebreidere rapportage.

Skimmen ondanks EMV

In Nederland zou skimmen een stuk lastiger (maar niet onmogelijk) moeten zijn vanwege het met een PK-infrastructuur beveiligde betaalsysteem Europay Matercard Visa (EMV), oftewel het Nieuwe Pinnen. Helaas slikt een aantal automaten de hele pas nog altijd in, waardoor de magneetstrip uit te lezen is.

Enkele banken zijn daarom overgegaan tot het blokkeren van de pas in het buitenland, totdat klanten deze activeren voor ze bijvoorbeeld naar een land gaan waar EMV nog niet is ingevoerd - bijvoorbeeld de Verenigde Staten. EAST meldt dat het aantal slachtoffers van skimmers in Europa is gedaald sinds de invoer van EMV.

Code-invoer afschermen

Skimmers gebruiken mobiele apparaatjes om de PIN-gegevens op te vangen en ontdekken de code door een klein cameraatje te monteren in de automaat. Het afschermen van je hand terwijl je de pincode intoetst, blijft de makkelijkste methode om skimmers te frustreren, meldt Krebs.

Updat 10.56 uur: Zin in vierde alinea aangepast met uitleg dat pas in het buitenland wordt geblokkeerd.