Vorig jaar ging de controversiële veiling WabiSabiLabi in de lucht, waar gebruikers details over nog ongepatchte softwarelekken kunnen kopen en verkopen.

Spionageschandaal

Het Zwitserse bedrijf achter WabiSabiLabi wilde onafhankelijke veiligheidsexperts de kans geven om te verdienen aan door hen ontdekte kwetsbaarheden. Om te voorkomen dat deze in handen zouden vallen van criminelen, mochten alleen betrouwbare kopers van de veilingsite gebruikmaken.

In november raakte Roberto Preatoni, een van de oprichters van de veilingsite, in opspraak. In Italië werd hij gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een groot spionageschandaal. De arrestatie zou echter niets te maken hebben met Preatoni's werk voor Wabisabilabi, maar met diens andere bezigheid als beveiligingsconsulent.

Zijn tijd vooruit

Hoewel hij binnen enkele dagen werd vrijgelaten, heeft de arrestatie van Preatoni zijn bedrijf geen goed gedaan, zo meldde hij zelf vorige maand. Daarnaast maakten te weinig kopers van de veilingsite gebruik, zegt hij nu tijdens de Hack In The Box-conferentie. "Het pakte niet goed uit. De marktplaats was zijn tijd vooruit", aldus Preatoni. Toch moet het eindoordeel over WabiSabiLabi nog geveld worden.

Preatoni heeft zich nu gestort op de OneShield unified threat management (UTM)-toepassingen, die zijn bedrijf ontwikkelt met de Italiaanse partner EuroTech. Deze moeten netwerken verdedigen tegen aanvallen. Toch komt ook WabiSabiLabi hierbij van pas. OneShield-klanten betalen straks abonnementsgeld voor toegang tot de WabiSabiLabi-database met exploits. De inkomsten zullen worden gedeeld met de veiligheidsexperts, die daarvoor maandelijks royalty's ontvangen, belooft Preatoni.

OneShield is bijna leverbaar en zou al distributeurs hebben in de VS en Europa. In Azië zoekt Preatoni nog een distributeur voor de applicaties.