Israelische wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om via malware data te stelen van een computer die niet op het internet is aangesloten. Door een app te installeren op een smartphone en die binnen zes meter van een pc te brengen, kan die pc worden afgeluisterd met gebruikmaking van FM-frequenties.

Dat meldt The Times of Israel. De methode kan worden gebruikt om de smartphone van bijvoorbeeld een wetenschapper in een kerncentrifuge in -zeg maar- Iran eerst te voorzien van een app, en als het slachtoffer met zijn smartphone in de buurt is van een computer die af te luisteren door de elektrische golven op te pikken en te vertalen.

Netwerkverbinding via FM

De malware op de smartphone detecteert elektrische ladingen van een pc en kan vervolgens door gebruikmaking van FM-frequenties een netwerkverbinding maken met de doelmachine. Zo kan tevens malware op de pc of server worden ingeladen. De Israeli's hebben journalisten laten zien hoe dat kan via de elektrische golven die worden uitgezonden door videokaarten en monitoren. De smartphone zendt de gestolen data door via de app naar de ontvanger aan de andere kant van de wereld.

De manier van hacken is niet nieuw. De NSA gebruikte in zijn programma TEMPEST al een dergelijke techniek die zelfs al in 2001 werd gebruikt door de FBI. Maar daarvoor diende wel aparte hardware te worden gebruikt. De implanting van de Stuxnet-worm in Iran werd op eenzelfde manier gedaan. Maar simpeler is gewoon de smartphone van een werknemer of ander doelwit te gebruiken.