Een Australische rechter heeft de megaboete in hoger beroep uitgedeeld aan twee bedrijven (Mobilegate Ltd en Winning Bid Pty Ltd) en drie individuen voor het overtreden van de Spam Act en de Trade Practices Act.

De veroordeelden maakten nepprofielen aan op datingwebsites om aan mobiele telefoonnummers te komen. Vervolgens werden die nummers misbruikt om ongevraagd via sms uitnodigingen voor datingchats te versturen.

5 dollar per chatbericht

De datingchats werden gevoerd door medewerkers van Mobilegate en Winning Bid. Voor de nepchats moesten slachtoffers tot 5 dollar per verstuurd chatbericht betalen. Waakhond ACMA (Australian Communications and Media Authority) schat dat de veroordeelden op deze manier meer dan 2 miljoen Australische dollar verdiend hebben.

ACMA, die de bedrijven voor de rechter daagde, is tevreden over de boete. "Het handelen van deze groep was bijzonder schadelijk en bedrieglijk omdat er opzettelijk en systematisch kwestbare mensen werden gelokt met valse hoop en verwachtingen."

OPTA

Onlangs nog deed Europese Commissie een oproep aan Europese lidstaten om spamovertreders zwaarder te straffen. Veel lidstaten zijn laks met het aanpakken van spammers. In Nederland zijn de sancties relatief zwaar. De boete van 1 miljoen euro aan Nederlandse spywareverspreiders in 2007 is een Europees record.