Enkele uren na de aankondiging van Apple dat OS X 10.6 (Snow Leopard) vanaf 28 augustus verkrijgbaar is, piekt het in de voorverkooplijsten van Amazon. Op Amazon.com heeft Snow Leopard al Office 2007 van de eerste plaats verstoten, op de Britse site moet het Apple-besturingssysteem alleen het aankomende Windows 7 voor zich dulden. Amazons Britse online-winkel is ook het verkooppunt van die aanbieder voor Nederland. Daar staat overigens nog de eerdere, geschatte releasedatum van 4 september.

Prijsstunten

Apple heeft dat dus iets naar voren gehaald. Snow Leopard is aanstaande vrijdag te krijgen bij Apple zelf en bij erkende wederverkopers, waaronder ook Amazon. De upgrade voor de huidige OS X-versie (Leopard) kost 29 euro. Apple biedt ook een upgrade familiepakket van vijf Snow Leopard-licenties voor 49 euro.

Daarnaast is er nog een combinatiepakket, voor gebruikers van de vorige OS X-versie Tiger. Die gebruikers betalen wel flink meer dan Leopard-gebruikers, namelijk 170 euro. Daar krijgen ze dan wel verplicht iWorks en iLife bijgeleverd. Van deze Mac Box Set is ook een 'family pack' verkrijgbaar.

Alleen Intel-Macs

Verder is het upgradepakket voor Tiger alleen van toepassing op de variant die draait op Intel-processors. Tiger en voorgaande OS X-versies draaiend op PowerPC-processors staan nu in de kou, zonder Snow Leopard.

Gebruikers die na 8 juni dit jaar een Mac hebben gekocht, kunnen in aanmerking komen voor een goedkopere upgrade. Voor 9 euro krijgen zij Snow Leopard toegestuurd als ze zich binnen drie maanden na hun Mac-aankoop aanmelden voor het Up-To-Date-upgradeprogramma. Die actie van Apple is nog geldig tot 26 december. Ook de serveruitvoering van OS X 10.6 is vrijdag te koop, voor 500 euro.

Verkoopsucces

Financieel analist Gene Munster van investeringsbank Piper Jaffray voorspelt een goede verkoop voor Apple. Hij verwacht dat het bedrijf in het huidige kwartaal 5 miljoen exemplaren van Snow Leopard verkoopt. De analist ziet zelfs wat erosie voor het marktaandeel van Microsoft, die eind oktober zijn nieuwe besturingssysteem uitbrengt, vertelt hij aan Informationweek.