Totnogtoe heeft Apple niet veel prijsgegeven over de aanstaande versie 10.6 van Mac OS X. Die opvolger (codenaam Snow Leopard) voor de huidige versie 10.5 (Leopard), komt naar verwachting in juni uit. Het bedrijf heeft 'Remote Access' al toegevoegd aan het lijstje van aandachtspunten, zonder details te geven.

Geen VPN

Met de Worldwide Developers Conference in juni in het verschiet heeft Apple afgelopen week iets meer naar buiten gebracht over Snow Leopard Server. Dat is in het bijzonder over de manier waarop toegang van buiten wordt geregeld, zo meldt AppleInsider.

Opvallend is daarbij dat gebruikers verbinding kunnen leggen met de server, zonder dat daar een VPN-tunnel voor nodig. Nu moet eerst een veilige VPN-verbinding worden opgezet zodat medewerkers met hun iPhone of iPod Touch bij de bedrijfsserver kunnen. Dat wordt met Snow Leopard vervangen door een reverse proxy, in de vorm van Mobile Access Server. Daarmee wordt het verkeer als SSL versleuteld en doorgegeven aan de centrale server.

Microsoft heeft in zijn Windows Server 2008 ook een VPN-alternatief, het eigen Direct Acces. Dat geeft clientsystemen als Windows 7 toegang tot de serveruitvoering.

Bèta twee

Andere eerder genoemde hoogtepunten van Snow Leopard zijn het bestandssysteem (ZFS, bekend van Solaris), iCal Server 2 en Push Notification Server. Van het 64-bit OS is vorige week een testbuild verschenen, terwijl de tweede bèta nog deze maand op de planning staat. Komende zomer moet het OS daadwerkelijk verschijnen. De eerste, gesloten, bèta stamt van afgelopen zomer.

Bron: Techworld.