Een Europese bijeenkomst van internetactivisten in Zweden deze week moet het doen zonder NSA-klokkenluider Edward Snowden en hacker-publicist Jacob Appelbaum. Volgens de Duitse site Cicero Online is in ieder geval Snowden van de invitatielijst afgehaald door het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de invitatielijst die het organisatie van de Stockholm Internet Forum heeft samengesteld stond in eerste instantie ook Edward Snowden vermeld, schrijft Cicero, maar het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken die de lijst moest goedkeuren zette daar een streep door. Het ministerie heeft daar de zeggenschap over omdat de Zweedse overheid mede-organisator is van de bijeenkomst.

Monddood gemaakt

Maar niet alleen Snowden zou niet welkom zijn, ook Glenn Greenwald en Jacob Appelbaum mogen niet komen, althans dat tweet Applebaum vandaag.

Volgens Cicero zou de invitatie aan Appelbaum "onderwerp van discussie zijn". Appelbaum heeft inmiddels vragen geformuleerd en gepost op Pastebin die hij andere bezoekers aan de conferentie wil laten stellen, onder meer aan de Zweedse minister Carl Bildt.