PRISM-klokkenluider Edward Snowden heeft al toen hij in dienst van Dell voor de NSA werkzaamheden verrichtte toegang hebben gehad tot vertrouwelijke documenten van de inlichtingendienst. Persbureau Reuters meldt dat op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Snowden zou in april 2012 toen hij nog voor Dell werkte zijn begonnen met het downloaden van documenten die de Amerikaanse spionageprogramma's omschreven. Dat is een jaar vroeger dan eerst was gedacht.

Dell en Booz Allen Hamilton

Snowden werkte via Dell voor de NSA van 2009 tot eerder dit jaar. Hij zou digitale sporen hebben achtergelaten bij het downloaden van de documenten, zeggen de bronnen van Reuters. Dell weigert volgens een woordvoerder op verzoek van de NSA commentaar op de kwestie. Tot nu toe richtte de aandacht zich op Snowdens periode van drie maanden waarin hij in dienst van Booz Allen Hamilton voor de NSA actief was.

Dat de klokkenluider ook in zijn tijd bij Dell al geheime stukken downloadde leidt volgens Reuters tot extra druk op de inlichtingendiensten om de beveiligingsprotocollen aan te scherpen ter voorkoming van toekomstige lekken. Amerikaanse volksvertegenwoordigers hebben recent kritische vragen gesteld over hoe Snowden zo gemakkelijk bij top-secret documenten kon komen, zonder dat dat intern de alarmbellen deed afgaan.

Glasvezelkabels

Onder de stukken die Snowden in april 2012 downloadde zijn volgens de bronnen van Reuters documenten over de informatievergaring door de NSA vanaf transatlantische glasvezelkabels. Snowden heeft eerder gezegd dat hij zijn baan bij Dell heeft ingewisseld voor een functie bij Booz Allen Hamilton in Hawaii om toegang te krijgen tot nog meer top-secret documenten om die vervolgens aan de media te lekken. Booz Allen Hamilton ontsloeg Snowden direct nadat hij naar Hong Kong was gevlogen met een buit aan geheim materiaal, die hij vervolgens lekte naar de media.

Aanklacht

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Snowden aangeklaagd wegens het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen. In totaal kan Snowden dertig jaar cel krijgen. Inlichtingendiensten zijn sindsdien bezig met een uitvoering onderzoek om te bepalen tot welke documenten Snowden toegang heeft gehad.

Snowden bevindt zich momenteel in Rusland. Hij kreeg op 1 augustus een verblijfsvergunning van een jaar van de Russische regering. Na de onthullingen door Snowden heeft de NSA toegegeven dat het 1,6 procent van al het internetverkeer beroert.