De TED Talk had als thema de toekomst van het internet. Snowden ging uitgebreid in op zijn onthullingen over de NSA en internetsurveillance in het algemeen. Nadat Snowden net als webvader Tim Berners-Lee zijn pleidooi had gehouden voor een vrij, open en veilig internet voor iedereen, kwam Berners-Lee ook op het podium. De wel in levende wijze aanwezige uitvinder van het world wide web vond Snowden een held en onderstreepte de klokkenluider zijn zorgen en aanbevelingen.

Webcamrobot

Snowdens robot bestond uit niet meer dan een beeldscherm met webcam, op ooghoogte gemonteerd op een soort van elektronisch bestuurbare rollator. Volgens TED-chef Chris Anderson, die hem interviewde bestuurde Snowden zijn robot vanuit een onbekende plek in Rusland. De TED Talk met Snowden vond plaats tijdens een TED-conferentie in het Canadese Vancouver.

Opmerkelijk was dat de kwaliteit van de video- en audioverbinding uitermate goed was. Dit in tegenstelling tot die tijdens SXSW van vorige week, waar Snowden regelmatig niet te zien was of onhoorbaar was.

TED Talk

Kijk hieronder de complete TED Talk met na 27 minuten Tim Berners-Lee.