Inlichtingendienst NSA was wel van plan geweest op het kantoor op het eiland in de Stille Oceaan de anti-leksoftware te installeren, maar de bandbreedte van de servers was ontoereikend voor het beveiligingssysteem, meldt persbureau Reuters. Klokkenluider Snowden werkte dit voorjaar als systeembeheerder op het NSA-bureau op Hawaii en downloadde daar talrijke top-secret documenten die de vergaande internetspionage door de VS bewezen, die hij vervolgens aan de pers lekte.

Beperkte bandbreedte

Na de affaire rond Wikileaks in 2010, waarbij soldat Bradley Manning honderdduizenden geheime documenten had gekopieerd, had president Obama het bevel gegeven tot extra maatregelen tegen dergelijk grootschalig lekken van top-secret informatie. Hiertoe is volgens Reuters speciale software ontwikkeld, die alarm slaat als medewerkers toegang proberen te krijgen tot geheime documenten. Maar die software was op het NSA-bureau in Hawaii wegens de 'beperkte bandbreedte' aldaar nog niet geinstalleerd.

Tegenover Reuters weigert de NSA in te gaan op de details. De dienst erkent wel dat Snowdens onthullingen 'inlichtingendiensten natuurlijk hebben genoodzaakt om IT-maatregelen te versnellen'.

Snowden: data niet in Russische handen

Snowden stelt intussen dat hij de gevoelige NSA-documenten niet heeft meegenomen naar Rusland, waar hij verblijft. Hij zegt in een vraaggesprek met de New York Times dat hij niet meer beschikt over de top-secret documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die hij deze zomer aan journalisten heeft gelekt. Snowden heeft ze bij vertrek vanuit Hong Kong naar Moskou bij de journalisten achtergelaten. Dat deed hij om te voorkomen dat gevoelige informatie in handen van de Russen zou vallen.

Sinds de geruchtmakende openbaarmakingen over de Amerikaanse online spionagepraktijken bestaat er de vrees bij de Amerikaanse regering dat Snowdens documenten in handen van Russische en Chinese spionnen zijn gekomen. Volgens Snowden zijn alle documenten echter alleen in bezit gekomen van journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras. "Waarom zou ik zelf een kopie van het materiaal meenemen?"

Laptops

Snowden stelt dat er 'nul procent kans' is dat de Russen of de Chinezen de documenten hebben ontvangen. Vier laptops die Snowden meebracht naar Moskou waren slechts bedoeld als afleidingsmanoeuvre, stelt een ex-CIA-medewerker die Snowden afgelopen week in Rusland heeft ontmoet. Snowden verblijft op een onbekende locatie, sinds hij via Hong Kong de VS is ontvlucht.

Critici wijzen erop dat uitspraken van Snowden en Greenwald over het bezit van de documenten niet geheel overeenkomen. Bovendien zou Snowden eind juni de krant South China Morning Post nog enkele documenten hebben gestuurd over de NSA-hacks op Chinese doelen.

CIA-blunder

Eerder deze maand bleek dat de baas van Snowden bij de CIA in 2009 heeft belunderd. Hij vermoedde al dat Snowden geheimen probeerde te ontvreemden, maar hij vergat dit door te geven aan de NSA. De CIA stuurde hem vanwege zijn verdachte gedrag wel vervroegd naar huis. Maar later kon Snowden gewoon aan de slag bij de NSA, omdat de CIA vergat deze belastende informatie door te geven aan zijn nieuwe werkgever.