Dat heeft het beveiligingsbedrijf iDefense ontdekt. IDefense kraakte de versleutelde code van het nieuwe Sober-virus en analyseerde de werking van het virus.

Volgens iDefense is het geen toeval dat het nieuwe Sober-virus op de dag van de oprichting van de nationaal-socialistische partij van Adolf Hitler nieuwe code zal downloaden. Het Sober-virus is al regelmatig in verband gebracht met rechtsextremisme. Zo werden computers die waren besmet met het Sober.G-virus rond de Europese verkiezingen van 2004 misbruikt voor het versturen van Duitstalige spam met een rechtsextremistische boodschap.

Het Sober.G-virus downloadde vlak voor de verkiezingen nieuwe code om geinfecteerde computers opdracht te geven om spam te versturen. Mogelijk gaat dat begin januari weer gebeuren. De nieuwste Sober-variant heeft al miljoenen pc's geinfecteerd.

Ook in mei van dit jaar was een Sober-variant verantwoordelijk voor de verspreiding van grote hoeveelheden Duitstalige spam. De berichten hadden onderwerpen als 'Auslaender bevorzugt', 'Graeberschaendung auf bundesdeutsche Anordnung' en 'Volk wird nur zum zahlen gebraucht!'.

Odin

De maker van de Sober-virussen komt waarschijnlijk uit Duitsland. Nieuwe Sober-varianten slaan vaak als eerste toe in Duitsland. Ook zijn de mails waarmee het Sober-virus wordt verspreid, vaak zowel in het Engels als in het Duits.

De Sober-auteur bedient zich van de schuilnaam 'Odin alias Anon'. Odin is de naam van een Germaanse god. De naam is ook in trek bij rechtsextremisten. Op de rechtsextremistische site Stormfront wordt in discussies bijvoorbeeld regelmatig verwezen naar Odin.

Bron: Techworld