Het bedrijf Guardian Technologies International is in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over het gebruik van zijn Pinpoint beeldanalyse-software. Hiermee kunnen douanemedewerkers met röntgenapparatuur het verschil zien tussen vloeibare explosieven en bijvoorbeeld shampoo's.

Donderdag werd de beveiliging op de luchthavens in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de douanecontroles verscherpt wegens de dreiging van een terroristische aanslag. Passagiers mochten niet langer vloeistoffen als water, parfums, shampoo en andere vloeistoffen meenemen omdat terroristen met vloeibare explosieven van plan zouden zijn een aanslag te plegen.

De huidige röntgenapparatuur scant materialen op de dichtheid. Met normale röntgenpoortjes krijgen vaste materialen zoals metalen een zwarte of blauwe kleur. Plastic materiaal is herkenbaar aan de groene kleur en explosieve materialen worden oranje gekleurd, net als organische stoffen zoals kleding, schoenen en voedsel.

De Pinpoint-software draait gewoon op een pc die op de röntgenapparatuur aangesloten kan worden. De software gebruikt algoritmes om de beelden te analyseren. Dit gaat verder dan de huidige scanapparatuur, meent de fabrikant. De software moet explosieven kunnen herkennen, zelfs als deze zijn verstopt in andere materialen.

Pinpoint wordt op dit moment getest op de luchthavens van Moskou en Caracas (Venezuela). In de Verenigde Staten beginnen de eerste laboratoriumtests met de software binnen twee weken, aldus Steven Lancaster van Guardian. Wanneer de eerste Amerikaanse luchthavens de software gaan gebruiken, is niet precies bekend.