Het vertrouwen, de acceptatie en de wisselkoers van de virtuele munt Bitcoin is de laatste maanden omhoog geschoten, maar krijgt nu een knauw. Bij een update van de p2p-software die de kern vormt van het Bitcoin-netwerk is iets helemaal misgegaan. Nieuwe zogenaamde blocks, de schakels in de Blockchain, worden alleen herkend door de nieuwste softwareversie, 0.8. Voorganger 0.7, waar nog veel clients op zitten, wijst de blocks af. Dat schrijft it-nieuwssite Ars Technica.

Dreigende fork en chaos

Blocks worden ongeveer elke tien minuten 'vrijgelaten' en vervolgens door 'delvers' met brute rekenkracht ontsleuteld tot Bitcoins. Het gevolg van de mysterieuze bug is dat er een schisma dreigt te ontstaan in het Bitcoin-netwerk, met totale chaos als gevolg.

In eerste instantie adviseerden ontwikkelaars van de software iedereen om te upgraden naar 0.8. Maar even later volgde het dringende advies om juist te downgraden naar 0.7, de laatste stabiele versie. Miners die al op versie 0.8 zaten, moesten het delven onmiddelijk staken en hun client downgraden. De developers kunnen dit echter niet afdwingen, aangezien Bitcoin een gedecentraliseerd systeem is.

Handel stilgelegd

De grootste Bitcoin-marktplaats, Mt.Gox, besloot naar aanleiding van de bug meteen alle handel stil te leggen. Mede hierdoor kelderde het vertrouwen en de wisselkoers razendsnel van 48 naar 38 dollar per Bitcoin.

De Bitcoin-koers is gekelderd in reactie op de softwarebug: Klik voor groot Via: Bitcoincharts.

Toen bleek dat de meeste delvers, die veelal zijn verenigd in clubs als BTC Guild, inderdaad downgraden naar versie 0.7, herstelde de wisselkoers zich tot om en nabij 45 dollar.

Het gebeurt regelmatig dat hackers Bitcoins ontvreemden bij delvers of zelfs bij Bitcoin-banken. Een glitch in het onderliggende protocol is nog niet eerder voorgekomen.

Steeds populairder

De laatste tijd kan Bitcoin bouwen op een groeiende populariteit. In november heeft de Europese Centrale Bank nog wel gewaarschuwd voor de risico's van Bitcoins voor eindgebruikers. De impact op bestaande financiële systemen is tot op heden te verwaarlozen. Wel is er een toenemend aantal techsites en -diensten die Bitcoins als betaalmiddel accepteren. Daaronder ook blogplatform Wordpress en de nieuwe cloudopslagdienst Mega van hacker Kim Dotcom.