Het informatiesysteem op Amsterdam Centraal vertoont al vijf dagen de tekst 'watchdog'. Volgens de helpdesk van de Nederlandse Spoorwegen zou er een hacker aan de slag zijn. Niets blijkt echter minder waar. Het informatiesysteem, geleverd door Surtronic, kampt met een softwarefout.

"De watchdog is een functie binnen onze monitoring software", legt Frans Lourenburg van Surtronic uit. Via dat systeem wordt in de gaten gehouden of alle borden normaal functioneren. De vertoning van de tekst 'watchdog' is echter geen normale gang van zaken. "Normaal gesproken zou je die tekst niet op het scherm horen te zien." De oorzaak van de vertoning is ook niet bekend bij Lourenburg. "We hebben er nu een monteur heen gestuurd en die tekst is er straks gewoon uit." Het is de eerste keer dat iets dergelijks voorkomt, aldus Lourenburg.

Bekend begrip

Met de 'watchdog' wordt in de gaten gehouden of er kritische fouten zijn en of er geen verkeerde informatie wordt weergegeven. "In de programmeurswereld is 'watchdog' een vrij bekend begrip. Het is gewoon de naam voor een stukje software eigenlijk", legt Lourenburg uit. Normaal zou de watchdog ervoor moeten zorgen dat er helemaal niks getoond wordt, of er zou een melding moeten komen dat er helemaal geen relevante informatie beschikbaar is. De bizarre foutmelding komt niet alleen voor bij de informatieborden, ook koffieautomaten kunnen bijvoorbeeld dezelfde tekst tonen.

"Het is ook raar dat ze zeggen dat het systeem gehackt is. Dat is gewoon totaal onmogelijk", legt Lourenburg uit. Het informatiesysteem maakt geen connectie met het internet en draait 'stand alone'. "Het is gewoon een heel eigen netwerk waar die kasten op hangen. Daar kun je van buitenaf niet eens bij."

Vertaalslag

Het informatiesysteem van Surtronic vertaalt de informatie die gegeven wordt op de 'klappertjesborden' op de Nederlandse stations. Dat systeem wordt aangestuurd door een computer en vanuit die database worden ook de lichtkranten aangestuurd.

De NS kan het verhaal van Lourenburg bevestigen. "In de tussentijd hebben we in ieder geval het bord even uit de roulatie genomen zodat de reizigers daar geen twijfel of vragen over hebben."