Oorzaak is een aantal technische problemen dat werd aangetroffen in de bijna 18 kilometer lange, ​door Boeing gebouwde project, zo heeft the Department of Homeland Security laten weten. Door deze problemen voldeed het Secure Border Initiative network, zoals het virtuele hek wordt genoemd, niet aan de eisen en behoeften van de Amerikaanse grensbewaking, meldt de Washington Post.

Verkeerde software

De aankondiging dat het project ernstige vertraging heeft opgelopen is de zoveelste tegenslag voor het project dat door president Bush in mei 2006 'het technologisch meest geavanceerde grensbewakinginitiatief in de geschiedenis van Amerika' werd genoemd.

De software bleek niet geschikt voor het project omdat het oorspronkelijk was ontwikkeld voor gebruik door de politie. Naast de 20,6 miljoen dollar die Boeing al had ontvangen voor het project, kreeg het bedrijf eind vorig jaar nog eens 65 miljoen dollar van the Department of Homeland Security voor het vervangen van de software voor militaire software.

Zekerheid voor snelheid

Gregory Giddens, hoofd van het project, bevestigde de vertraging van 'Project 28'. 'Hoewel dit systeem dringend nodig is, moeten we wel 100 procent zeker zijn dat het goed wordt uitgevoerd voordat we het inzetten.' Ter verdediging voerde Boeing bovendien aan dat het project sinds september vorig jaar heeft geleid tot de aanhouding van 2.000 illegale immigranten.

Eind 2011

Verwacht wordt nu dat de bouw van het virtuele hek eind 2011 voltooid is, in plaats van het geplande opleverdatum in 2008. De totale kosten van het project zijn nog niet bekend.