Sony krijgt bij het onderzoek assistentie van F-Secure dat de aanwezigheid van rootkits op de Microvault USM-F usb-geheugensticks met vingerafdrukidentificatie aan het licht bracht.

"Hoewel er maar beperkte aantallen van deze modellen zijn verkocht, nemen we de zaak serieus", aldus een woordvoerder van Sony. "Uit voorzorg en om mogelijke zorgen weg te nemen, zullen we medio september een download ter beschikking stellen om de problemen te verhelpen."

Volgens Sony heeft een derde partij (FineArt uit Taiwan) de gewraakte software ontwikkeld. De ontdekking van de rootkits op de usb-geheugensticks is desondanks pijnlijk voor de elektronicafabrikant, omdat het bedrijf twee jaar geleden ook al in een rootkit-affaire verzeild raakte. Deze affaire leidde tot diverse rechtszaken en een terugroepactie van de cd's waarop de rootkit stond.

Volgens F-Secure zijn de rootkit-problemen nu minder ernstig dan destijds. Zo weet de gebruiker in dit geval dat hij software installeert en is er een standaardmethode voorhanden om de programmatuur weer te verwijderen. Bovendien wordt de software nu niet zo goed 'verstopt' en is het moeilijker om executables uit te voeren.