De Nederlandse bankgegevens zijn onderdeel van een database uit 2007, waarin ook de bankgegevens van online gamers uit Spanje, Duitsland en Oostenrijk waren opgenomen. In totaal gaat het om zo’n 10.700 bankgegevens. Daarnaast kaapten de hackers ongeveer 12.700 creditcardgegevens van niet-Amerikanen, zegt Sony in een verklaring.

De hackers konden bij die financiële informatie komen na het kapen van in totaal 24,6 miljoen accounts. De accounts behoren tot spelers van de massively multiplayer online games DC Universe Online en Free Realms. Van de overgrote meerderheid zijn ‘slechts’ de persoonsgegevens gestolen.

Na eerste hack nu tweede

Sony kwam de hack op het spoor toen het alle systemen grondig naliep na de eerdere hack van PlayStation Network. Nadat de tweede hack was ontdekt, werden alle servers die met SOE te maken hebben direct uitgeschakeld. Sony zegt verder te werken aan verbetering van zijn beveiligingssystemen. Sony werkt samen met de FBI in het onderzoek naar de hackers.

Sony heeft de klanten waarvan data is gestolen, een email gestuurd. Daarnaast zegt het bedrijf volledige openheid na te streven door onder meer zoveel mogelijk informatie op de eigen website te publiceren. De spelers van de online games krijgen van SOE dertig dagen extra gratis speeltijd, plus een dag voor elke dag dat de servers offline blijven.

Sony Nederland

Het hoofdkwartier van Sony zegt dat Sony Nederland de Nederlandse gedupeerden persoonlijk zal benaderen om ze te helpen bij alle formaliteiten die met de diefstal te maken hebben. Wanneer dat is, is nog onbekend. Webwereld heeft vragen uitstaan bij Sony Nederland, maar heeft nog geen inhoudelijke reactie gekregen.