De Amerikaanse rechter staat Sony toe om ip-adressen op te eisen van elke internetgebruiker die op websites is geweest waar Playstation3-hacker (PS3) George Hotz gebruik van heeft gemaakt. Het gaat niet alleen om bezoekers die de PS3-kraaksoftware van Hotz hebben gedownload, maar ook om gebruikers die een comment hebben geplaatst én om bezoekers die alleen een van de websites hebben bekeken.

Vanaf januari 2009

Dit enorme sleepnet in Sony’s strijd tegen de Playstation3-jailbreak gaat terug tot januari 2009, meldt Wired. Het elektronicabedrijf zegt de breedte van alle bezoekers én de tijdsspanne van ruim 2 jaar nodig te hebben in zijn rechtszaak tegen Hotz. Ten eerste wil Sony zo aantonen dat de hacker de gameconsole niet alleen heeft gekraakt, maar die hack ook heeft gedistribueerd.

Ten tweede wil het Japanse bedrijf aantonen dat de meeste downloaders van de PS3-hacktools in Californië zitten en dat de rechtbank in die Amerikaanse staat dus jurisdictie over deze zaak heeft. Er loopt namelijk nog een juridisch geschil of de hacker niet aangeklaagd moet worden in zijn thuisstaat New Jersey. Sony wil de zaak in Californië voeren omdat het daar ook andere verdachten in wil meenemen.

Ook Nederlander

De zaak is vooral gericht tegen hackergroep Fail0verflow. Één van de leden daarvan is de Nederlandse hacker ‘Segher’. Hij is samen met ‘Geohot’ en een Spanjaard, een Hongaar en de Amerikaanse hacker ‘Bushing’ aangeklaagd door Sony. Zij ontkennen piraterij van games te faciliteren met hun hackwerk.

Sony heeft al laten weten ip-adressen van bezoekers op te eisen bij YouTube, Twitter, Bluehost en Google. Sony heeft daarvoor al toestemming van de Amerikaanse rechter. Bluehost is het hostingbedrijf dat Hotz’s website geohot.com draait. De hacker heeft eerder al de iPhone gekraakt.