Sony overweegt een beloning uit te loven voor de speurneus die de mensen achter de Sony-hack van twee weken geleden weet te achterhalen. Dat meldt techblog All Things Digital dit weekend. Met die hack werden onder andere persoonlijke en bankgegevens van ruim honderd miljoen gamers die van het PlayStation Network gebruikmaken gestolen.’

Samenwerking met FBI

De hoogste bazen bij de Japanse elektronicareus zouden het nog niet eens zijn over de weg te geven premie, maar het idee zelf staat nog wel. Mocht Sony inderdaad een beloning uit gaan loven aan iemand die de hackers vangt, dan zal de elektronicafabrikant daarin samenwerken met de FBI en internationale autoriteiten.

De discussies in de top van Sony over het al dan niet belonen van een slimme hulp zouden vooral gaan over de voor- en nadelen van het uitdelen van een premie. Het bedrijf hoopt dat zij door een beloning uit te delen sneller de identiteit achterhaalt van de cybercriminelen die de diensten van het bedrijf hebben aangevallen.

Opnieuw gehackt

Ondertussen is het gehackte PlayStation Network nog steeds niet online. Dat zou in eerste instantie voor het eind van dit weekend wel het geval zijn, maar het Japanse bedrijf heeft dat uitgesteld. Volgens Bloomberg zouden alle diensten nu pas op 31 mei weer beschikbaar worden. Dat zou volgens een woordvoerder het oorspronkelijke plan zijn.

Het netwerk is dan ongeveer zes weken offline geweest.

Het netwerk blijft offline omdat Sony van de gelegenheid gebruik wil maken om het “ongelooflijk complexe systeem” verder te onderzoeken en te testen. Het zou ook kunnen dat Sony het netwerk offline heeft gehouden vanwege dreiging van een nieuwe aanval op het gamersnetwerk. Deze hackers zouden al toegang hebben tot de servers van Sony, meldt CNET.

Dit weekend werd wel Sony wel opnieuw gehackt. De aanvallers wisten 2.500 persoonsgegevens buit te maken van een website uit 2001 die nog online stond. Sony heeft die website inmiddels uitgeschakeld.

Twee hacks in twee weken

Hackers braken ongeveer twee weken geleden in op het PlayStation Network van Sony. Het bedrijf schakelde die dienst uit en maakte drie dagen later bekend dat het gehackt was. Er waren NAW-gegevens, wachtwoorden en mogelijk ook creditcardgegevens gestolen. Dat zou gebeurt zijn via een bekend lek in de webapplicatieserver die het Japanse bedrijf gebruikt.

Een week later was het opnieuw raak en maakten de cybercriminelen ruim tienduizend bankgegevens van Europese klanten van Sony buit, waaronder Nederlanders. De hackers konden bij deze gegevens door het kapen van accounts van massively multiplayer online games. Sony biedt haar excuses aan en reserveert maximaal 1 miljoen voor ieder Amerikaans hackslachtoffer. De verzekering in Europa moet nog bekend worden gemaakt.

De elektronicareus zei later Anonymous verantwoordelijk te houden voor de hack. De losjes georganiseerde hackersgroep ontkende in eerste instantie. Twee dagen later stelden gelouterde leden van Anonymous dat het misschien toch om leden van hun groep gaat die op het slechte pad geraakt zijn.

Update 13:23: Datum waarop dienst weer online komt toegevoegd.