Gisteren was de grote SOPA-protest dag. Wikipedia (in het Engels), Boingboing, Reddit en vele andere sites gingen 'op zwart'. Andere sites hadden banners en zelfs google.com had een regeltje onder de zoekbalk dat mij opriep contact op te nemen met het Amerikaanse congres. Onder die link stond: “Millions of Americans oppose SOPA and PIPA because these bills would censor the Internet and slow economic growth in the U.S". Ook een gezongen klassieker roept mij op “mijn congreslid te bellen". Op google.nl stond het regeltje niet, waarmee google duidelijk aangeeft hoe zij tegen de zaak aankijken; het is een intern Amerikaans politiek probleem.

De afgelopen weken zijn er vele oproepen geweest om ook buiten de VS in actie te komen tegen SOPA. Deze oproepen liepen synchroon met allerlei online protesten en verontwaardiging over de door Obama getekende anti-terrorisme wet NDAA. Onder deze wet kan de VS iedereen die 'verdacht' is van betrokkenheid bij 'terrorisme' (beide verder nauwelijks gedefinieerd) onbeperkt opsluiten of zelfs doden zonder vorm van proces of enige andere vorm van rechterlijke toetsing (denk Stalin, jaren '30). De boosheid hierover is op zich terecht maar komt ruim tien jaar te laat. Het enige wat er namelijk nieuw is aan de NDAA is dat de VS nu haar eigen burgers mag aanpakken op manieren die al sinds eind 2001 toegepast (kunnen) worden op de 6,5 miljard mensen in de rest van de wereld.

Allerlei Big Brother-wetgeving die de laatste tien jaar is ingevoerd aan de andere kant van de plas neemt nu zulke bizarre vormen aan dat Oracle zichzelf geen Amerikaans bedrijf meer wil noemen en Europese bedrijven Amerikaanse aanbieders beginnen te mijden. Het hele land gaat kennelijk door een Orwell-fase heen en dus is het handig om een veilige afstand te bewaren totdat dit voorbij is.

Zelfs Micheal Geist, anders een geweldige informatiebron rond ACTA, weet niet te overtuigen. Wellicht is SOPA wel een breder Noord-Amerikaans probleem maar dat heeft dan nog steeds weinig met de rest van ons te maken. In Nederland heeft Bits Of Freedom een goed overzicht van redenen om je als Europeaan druk te maken over SOPA en vergelijkbare wetgeving. Hieronder vier punten en waarom ze in mijn optiek uiteindelijk niet over ons gaan:

“De internettoegang tot een website te laten blokkeren." Vervelend voor Amerikanen maar met ons heeft het niks te maken. Amerikanen kunnen middels een buitenlandse VPN-dienst trouwens eenvoudig een dergelijke blokkade omzeilen. Goed voor Europese VPN-providers dus.

“De domeinnamen in beslag te laten nemen of te saboteren." Gebruik geen .com/.org/.net voor je website/dienst, gebruik geen Amerikaanse DNS-diensten en maak je niet te afhankelijk van diensten die hieronder draaien. Dat was lang voor SOPA ook al een goed idee. Je domein wordt dan niet in beslag genomen door de douane en je wordt niet uitgeleverd wegens vermeende schendingen van Amerikaans auteursrecht.

Betalingen aan de website te staken." Het is inderdaad vervelend dat er een Amerikaans duo-poli is op het gebied van creditcards. Echter, Visa en Mastercard hebben al bij Wikileaks laten zien dat een concrete wetsovertreding of beschuldiging daarvan helemaal niet nodig is voor een blokkade. Gelukkig krijgt Europa steeds meer systemen als Ideal, die rechtstreekt met je lokale bankrekening werken.

“De website uit zoekresultaten te laten halen." Als de Amerikaanse overheid echt Google wil slopen als beste zoekmachine is dat tragisch, maar het opent ook weer de markt voor niet-Amerikaanse alternatieven die zich niets van SOPA-achtige wetten hoeven aan te trekken. Google kan natuurlijk ook zichzelf klonen, net als Ikea een Nederlandse stichting worden en vanuit Zurich en de Eemshaven hun Europese klanten bedienen.

Kijkend naar die lijst zie ik vooral een bevestiging dat wij ons erg afhankelijk hebben gemaakt van allerlei Amerikaanse dienstverleners (het lijkt de softwaremarkt wel!). Die afhankelijkheid is voor ons het echte probleem, niet de politieke-scheet-van-de-maand in de VS. En alternatieven vinden en/of ontwikkelen voor die overzeese partijen is ook iets waar we in Europa zelf wat aan kunnen doen. Daar zou dus de focus op moeten liggen.

Amerika is stuk, heel erg stuk. Als een Amerikaans politicus voorzichtig voorstelt dat de VS zich zelf aan de regels moet houden die het aan anderen oplegt wordt deze uitgejouwd. Dit is het niveau van het debat in de aanloop naar de volgende 'verkiezingen' (ik gebruik de term ruim - het is meer een TV-spektakel). Het idee dat het nog mogelijk is via een redelijk debat op basis van feiten de Amerikaanse politiek te beïnvloeden lijkt hopeloos naïef. zoals George Carlin in 2005 al uitlegde, het politieke systeem van de VS is veel te corrupt om zich nog echt bezig te houden met de belangen van Amerikaanse burgers, laat staan de belangen van niet-Amerikaanse burgers. (x) ongeschikt voor ons Europeanen dus.

Het verstandigste wat Europeanen kunnen doen is afscheid nemen en stemmen met onze voeten (portemonnee en DNS registraties). Dat zullen ze in de VS vast wel begrijpen, zo zijn ze zelf tenslotte ontstaan.