Dit keer is het beveiligingsbedrijf Sophos dat waarschuwt voor het laakbare gedrag dat werknemers achter hun pc tentoonspreiden. Dat dit geen onbekend fenomeen is, bewijst het feit dat maar liefst 79 procent van de ondervraagde it-professionals vindt dat werknemers hun bedrijf in gevaar brengen door onzorgvuldig gedrag op internet.

Verder vindt 63 procent dat personen die tegen de voorschriften in bewust gevaar toebrengen een officiële waarschuwing zouden moeten krijgen. Zo'n 10 procent is van mening dat deze medewerkers direct ontslagen moeten worden.

It-afdelingen hebben wel voorschriften, maar veel werknemers gebruiken hun computers toch op een onverantwoorde manier, stelt Sophos. Aangezien cybercriminaliteit steeds meer gedreven wordt door financiële motieven, waarschuwt het beveiligingsbedrijf dat deze medewerkers de winst van hun werkgevers steeds meer in gevaar brengen.

Organisaties zouden dan ook zo snel mogelijk actie moeten ondernemen tegen dit probleem, aldus Sophos. Tot de zeven meest voorkomende onverantwoorde handelingen van werknemers op internet behoren het downloaden van muziek en films; het openen van attachments of het klikken op links in ongevraagde e-mails; surfen op websites met porno of andere dubieuze sites; het afspelen van 'grapjes' die door vrienden of collega's toegestuurd zijn; het installeren van niet geautoriseerde software en browser plug-ins; telefonisch of via e-mail informatie verstrekken aan onbekende partijen en het gebruiken van hetzelfde wachtwoord op verschillende websites en het gemeenschappelijk gebruiken van één wachtwoord.

"Werknemers realiseren zich onvoldoende dat ze de werkgever schade kunnen toebrengen en de werkgever ontloopt zijn verantwoording door vaak onvoldoende te informeren en te weinig te doen aan preventie", zo stelt Marnix van der Meer van Crypsys Data Security, distributeur van Sophos in Nederland.